Smartphone camera's: welke kies je en waarom?
11 september 2019 
in Blog

Smartphone camera's: welke kies je en waarom?

Smartphone camera’s, een ontwikkeling die ervoor zorgt dat de twee onderwerpen mobiele telefoon en fotografie steeds meer met elkaar te maken hebben gekregen. Tegenwoordig maakt bijna iedereen dagelijks foto’s met hun smartphone camera’s. Deze heb je tenslotte altijd bij de hand. Het is dus heel makkelijk om deze snel tevoorschijn te toveren wanneer je ergens een foto van wilt maken. Daarbij gaat de kwaliteit van camera’s in mobiele telefoons enorm vooruit. Maar welke smartphone camera’s nou de mooiste foto’s maken? Dat hebben wij voor je opgezocht! Hieronder vertellen we je welke telefoons je het beste kunt gebruiken en waar je precies op moet letten wanneer je wilt dat jouw mobiele telefoon over een goede camera beschikt. Zo kun je de foto’s die je met je smartphone maakt zelfs in een mooi fotoalbum plaatsen.

Ga direct door naar de top 5 Smartphone camera’s

Smartphone camera’s: waar let je op?

Als jij de kwaliteit van smartphone camera’s belangrijk vindt moet je rekening houden met een aantal zaken zoals: megapixels, de sensor, de flitser en de beeldstabilisatie. Door je goed te verdiepen in deze dingen kun je een smartphone kopen die bij jouw wensen past. Om dit wat makkelijker voor je te maken zullen we hieronder toelichten wat deze dingen betekenen voor jouw smartphone camera!

Megapixels

Vaak gaan we ervan uit dat meer megapixels automatisch ook een betere camera betekent. Dit is dus niet altijd zo! Megapixels vertellen je hoeveel pixels er in jouw foto zitten. Dat wil zeggen: uit hoeveel afzonderlijke puntjes met een eigen kleurwaarde jouw foto bestaat. Wanneer je al deze puntjes met hun kleurwaardes bij elkaar zet krijg je jouw foto! Pixels in een foto zijn vooral van belang wanneer je van plan bent jouw foto’s te gaan afdrukken. Wanneer je een foto scherp wilt afdrukken heeft deze minimaal 118 pixels per centimeter nodig. Terwijl een foto op de computer veel minder pixels nodig hebben! Klinkt ingewikkeld? Dat hoeft het niet te zijn! In het schema hieronder kun je zien tot hoe groot je afbeeldingen kunt afdrukken. Zoals je ziet kun je met een camera van 12 megapixel een foto afdrukken van 24 x 32 cm afdrukken.

Lees ook: Foto’s maken met je mobiele telefoon, de meest gemaakte fouten

Sensor

De sensor is het hart van alle smartphone camera’s. Wat de sensor doet is het binnenkomende licht omzetten in elektrische golven. Deze elektrische golven kan jouw smartphone vervolgens omzetten in een foto. De sensor is dus eigenlijk de vertaler in de camera van jouw mobiele telefoon! Zonder de sensor kun je dan ook geen foto maken. Wil je een smartphone camera hebben die goede kwaliteit foto’s maakt is de sensor dus erg belangrijk. Hierin is de regel hoe groot en hoe kwalitatief de sensor van jouw camera is bepaald het formaat, de resolutie en het bereik van jouw fotocamera. Let hier dus op wanneer je jouw smartphone gaat uitkiezen! Vind je dit erg lastig? Vraag dit dan aan de verkoper, zij kunnen je hier sowieso meer over vertellen!

Flitser

Voor het maken van kwalitatief goede foto’s in een donkere omgeving is het belangrijk dat jouw smartphone camera beschikt over een goede flitser. Momenteel hebben de meeste smartphone camera’s een LED of een Dual-LED ingebouwd. Hierin is een Dual-LED iets beter dan de LED flitser. Dus mocht je tussen die twee moeten kiezen! Wil je zorgen dat er echt veel licht beschikbaar is als je foto’s in het donker maakt? Kies dan voor een telefoon met een Xenon-flitser. Een Xenon-flitser is een krachtige flitser die ervoor kan zorgen dat jouw foto’s er nog beter uit komen te zien! Enige nadeel: de Xenon-flitser kun je niet gebruiken als zaklamp.

Beeldstabilisatie

Wanneer je aan het fotograferen bent kan het zijn dat je foto’s bewogen worden door schokken. Hierbij kun je denken aan: foto’s maken tijdens het lopen, achterin de auto of wanneer je per ongeluk je arm beweegt. Zonde natuurlijk als daardoor je foto zou mislukken! Gelukkig hebben smartphone camera’s een beeldstabilisator ingebouwd die ervoor zorgt dat jouw foto niet bewogen wordt. Dit kan een optische of een digitale beeldstabilisator zijn. De digitale stabilisator past jouw foto software matig aan nadat je deze hebt genomen. De foto is dus wel bewogen, maar wordt lichtelijk aangepast achteraf. Met een optische stabilisator wordt de foto al tijdens het nemen gestabiliseerd! De foto is dan dus nooit bewogen geweest. Wil je echt mooie foto’s maken kies je dus voor een smartphone met een optische beeldstabilisator ingebouwd!

Lees ook: Maak betere Instagram foto’s met deze tips

Top 5 smartphone camera’s

Nu we weten waar we op moeten letten is het tijd om te kijken naar de top 6 beste telefoons van 2018! Hieronder zullen we de telefoons weergeven samen met de mogelijkheden die de camera biedt.

Nummer 1: Samsung Galaxy Note 10 (Plus)

  • Megapixels: 12 mp main, 12 mp wide, 16 mp ultrawide (achterkant) en 10 (voorkant/selfiecamera)
  • Autofocus: ja
  • Flitser: LED
  • Beeldstabilisatie: optisch
  • Camera: vier (drie achter & één voor)
  • Opname resolutie: 720p, 1080p & 2160p

De camera van de Samsung Galaxy Note 10 is net als de camera van de Samsung Galaxy S10 een driedubbele camera. De hoofdcamera heeft 12 megapixels. Daarnaast heb je nog een 12 megapixel wide lens en een 16 megapixel groothoeklens. Dit is een verbetering ten opzichte van de Galaxy Note 9, want dat toestel heeft een dubbele camera van 2 x 12 megapixels. De grote broer van de Galaxy Note 10, de Galaxy Note 10 Plus heeft een nog geavanceerdere camera met maar liefst 3 camera’s op de achterkant en een aparte TOF lens. Naast de driedubbele cameramodule die je ook op de Galaxy Note 10 vindt, heeft de Plus-variant ook een Time Of Flight-sensor. Die meet diepte, wat onder andere van pas komt bij portretfoto’s en augmented reality (AR). Alleen de Galaxy Note 10 Plus heeft deze sensor, die Live Focus foto’s veel beter maakt, en ook video’s van een mooie, geblurde achtergrond voorziet.

Nummer 2: Samsung Galaxy S9 Plus

  • Megapixels: 12 (achterkant) en 8 (voorkant)
  • Autofocus: ja
  • Flitser: LED
  • Beeldstabilisatie: optisch
  • Camera: driedubbel (voor en dubbel achter)
  • Opname resolutie (video)3840 x 2160 pixels

Met de Samsung Galaxy S9+ pakt het merk groots uit. De telefoon heeft waanzinnige camera’s op zowel de voor- en achterkant. Dankzij een dubbel diafragma en dual pixel functioneert de camera aan de achterkant als een oog. Sensoren zorgen er voor dat beweging net zo snel wordt geregistreerd als met jouw eigen oog. Hierdoor kun je zelfs in het donker scherpe foto’s maken. Aan de voorkant (de selfiecamera) zit een camera met 8 megapixel. Opvallend is ook de Super Slow-mo functionaliteit waarmee je beelden tijdelijk met 960 frames per seconden vastlegt. Perfect voor een actieshot. Als laatste is de AR Emoji een nieuwe functie. Hiermee verander je je eigen gezicht in een 3d-beeld, die je gezichtsuitdrukkingen en emoties vastlegt.

Nummer 3: Apple iPhone X

  • Megapixels: 12 (achterkant) en 7 (voorkant)
  • Autofocus: ja
  • Flitser: LED
  • Beeldstabilisatie: optisch
  • Camera: driedubbel (voor en twee achter)
  • Opname resolutie (video)3840 x 2160 pixels

De Iphone X is een telefoon met een zeer goede ingebouwde camera. Hij beschikt over een  aantal interessante dingen. Zo bestaat de camera uit drie camera’s waarvan eentje 12 megapixel is en de ander 7 megapixel. Deze camera’s werken samen om zo de mooiste foto’s te maken. De camera is gespecialiseerd in portretfotografie en selfies. Dankzij de TrueDepth-camera en de A11 Bionic-chip komt je gezicht scherper in beeld en heb je een groter scherptediepte-effect. Tevens is de camera zo ingesteld dat het makkelijk de meest indrukwekkende belichtingseffecten creëert. Extra voordeel: De telefoon kan tegen spatten, water en stof.

Nummer 4: Google Pixel 2

  • Megapixels: 12 (achterkant) en 8 (voorkant)
  • Autofocus: ja
  • Flitser: LED
  • Beeldstabilisatie: optisch
  • Camera: dubbel (voor en achter)

De opvolger van de Google Pixel uit 2016 heeft dan geen drie dubbele camera’s zoals de eerder genoemde camera’s hierboven. Toch is het een goede keuze wanneer het gaat om smartphonefotografie. De Google Pixel 2 heeft bijvoorbeeld een camera met 12 megapixelcamera achterop met f/1.8-diafragma met optische en elektronische beeldstabilisatie, fasedetectie-autofocus en een dubbele ledflitser. De camera vangt ook onder wat minder goede omstandigheden genoeg licht om prima foto’s te kunnen maken. De Google Pixel 2 is zonder twijfel een van de beste smartphone camera’s van dit moment. Met name wanneer hdr (hoog dynamisch bereik) relevant is, doet de telefoon goede zaken.

Nummer 5: Huawei Mate 10 Pro

  • Megapixels: 12 (voorkant) en 20 (achterkant)
  • Autofocus: ja
  • Flitser: LED
  • Beeldstabilisatie: optisch
  • Camera: driedubbel (voor en dubbel achter)

Wat vooral interessant aan de Huawei Mate 10 Pro is de camera met maar liefst 20 megapixel aan de achterkant, aangevuld met een 12 megapixel-camera. De tweede lens verzamelt extra informatie over het beeld, waardoor foto’s nog scherpen zijn en de kleur intenser is. Huawei pakt flink uit op cameragebied, want achterop zit zelfs een dubbele camera. Hiermee kun je de focus van je foto’s achteraf aanpassen, of een ‘bokeh’-effect (scherpe lichtpunten op de achtergrond onscherp maken) toepassen. Leuk speeltje: in de camera-app zitten extra’s zoals een 3D Scanner, waarmee je objecten in de echte wereld om kunt zetten in virtuele varianten.

Over de schrijver
Sinds 2015 ben ik eigenaar van Het Fotoalbum en zijn we bezig om de beste prijs/kwaliteit verhouding met de beste service die er is.Daarnaast proberen wij makers van fotoboeken te inspireren met mooie blog verhalen.
Reactie plaatsen