Pasen receptenboek maken

Het is waarschijnlijk niemand ontgaan dat Pasen eraan zit te komen. De supermarkten zijn inmiddels weer overladen met heerlijke paaseitjes en andere vrolijke chocolades. Eten staat net als bij andere feestdagen vaak in het middelpunt. Families komen samen om chocolade paaseieren te zoeken en iedereen staat te zwoegen in de keuken om de meest heerlijke gerechten op tafel te zetten. Dit jaar kun je een fotoboek maken met alle Paasrecepten die je ontdekt hebt, dat scheelt weer voor volgende jaar. Handige tips en tricks hoe je zo’n receptenboek kunt maken, vind je hieronder.

1. Verzamel Paasrecepten

pasen voedselDe eerste stap is vrij logisch: het verzamelen van de heerlijkste recepten. Probeer hier al te denken aan de opbouw van het receptenboek. Verzamel dus niet alleen hoofdgerechten, maar ook voor- en nagerechten en eventueel bijgerechten en snacks. Zo kun je direct al goed nadenken over hoe je jouw receptenboek wil vormgeven. Beginnen met voorgerechten klinkt namelijk als een logische stap, maar je kunt er uiteraard ook voor kiezen om met de snacks te beginnen. Immers, die zet je vaak het eerste op tafel.

Hoe dan ook: struin het internet af, maar vergeet ook oude receptenboeken niet. Want ook deze mag je gewoon aan jouw receptenboek toevoegen. En onthoud: hoe meer recepten, hoe beter.

2. Aan de (be)slag!

Het is tijd om al jouw overheerlijke recepten uit te proberen. Een goed begin is nou eenmaal het halve receptenboek makenwerk, dus kun je het beste beginnen met een goede oefening. Dan gaat het op het moment suprême vast en zeker goed. Haal jouw camera alvast tevoorschijn. Tijdens het oefenen heb je namelijk de kans om alvast foto’s te maken van de stappen die je maakt. Dat is altijd een leuke toevoeging bij een receptenboek. Het belangrijkste hierbij is dat je er heel bewust van bent wat je doet, welke stappen maak je bijvoorbeeld? Bedenk dus bij elke handeling hoe relevant het is en of je er een foto van moet maken.

Zorg er ook voor dat je een mooi ‘eindplaatje’ hebt. Deze kun je bijvoorbeeld op de linker pagina afdrukken, zodat je een goed beeld hebt van het eindresultaat.

3. Vergeet de tekst niet!

tekstNatuurlijk zijn de plaatjes het allerleukste van een receptenboek, maar het is ook belangrijk om teksten toe te voegen. Zo weet je namelijk over tien jaar nog steeds wat je toen precies bedoelde. Soms is het ook niet helemaal duidelijk wat je op een foto aan het doen bent, een tekst biedt dan verduidelijking. En geen zorgen, je hoeft echt geen hele lappen tekst te schrijven. Een kort stappenplan is meer dan voldoende!

4. Maak een inleiding en inhoudsopgave

Weet je dat nog, van school? Dat je altijd een inleiding moest schrijven en een inhoudsopgave moest pasen taartopstellen? Zo gek was dat nog niet. Het biedt namelijk een hoop duidelijkheid in jouw receptenboek en brengt structuur aan. Deze pagina’s kun je trouwens simpel in Word maken en vervolgens opslaan als pdf. Zo kun je ze gemakkelijk toevoegen aan jouw receptenboek.

Zet de laatste stappen

receptenboekJe hebt de recepten, de foto’s, de teksten, de inleiding en de inhoudsopgave. Dan is het nu tijd om de definitieve structuur te bepalen per recept. Wil je bijvoorbeeld de grote afbeelding links of rechts plaatsen? En wil je die foto dan over de hele pagina of slechts de helft? En hoeveel stappen houd je in totaal aan? Door hier goed over na te denken geef je jouw Pasen receptenboek een professionele uitstraling.

De fotoboeken van Het Fotoalbum zijn er in verschillende soorten en maten. Bepaal voor jezelf welke het beste bij jouw Pasen receptenboek past.

Over de schrijver
Sinds 2015 ben ik eigenaar van Het Fotoalbum en zijn we bezig om de beste prijs/kwaliteit verhouding met de beste service die er is. Daarnaast proberen wij makers van fotoboeken te inspireren met mooie blog verhalen.
Reactie plaatsen