Tips voor straatfotografie
21 september 2018 
in Blog

Tips voor straatfotografie

Wat is straatfotografie?

Straatfotografie is een bijzondere tak van fotografie. Het is een genre waarbij mensen in openbare gebieden, zoals op straat, in het park en het openbaar vervoer, worden gefotografeerd. De stijl is meestal artistiek en rauw. Straatfotografie zegt veel over een bepaalde plek. Iedereen kan het doen, alleen let er wel op dat je mensen niet lastig valt. De regels voor straatfotografie zijn ingewikkeld. Als je op een publieke locatie mag fotograferen, betekent het namelijk nog niet dat je de foto ergens mag publiceren. Bedenk daarom goed wat je wil doen met je foto’s en hoe je dit gaat aanpakken. In het buitenland is het vaak heel gewoon om portretten van mensen te maken en daar kun je dit gewoon vragen. Meer tips voor portretfotografie lees je in dit artikel.

Lees hier meer over de regels omtrent straatfotografie

Kies een geschikte plek

Het ligt voor de hand liggend dat je een plek op straat uit kiest om te fotograferen. Maar dat is niet altijd makkelijk. Je wilt het liefst een plek waar wel iets gebeurd maar waar het ook weer niet te druk is. Daarom kun je van te voren een plek ‘scouten’. Je gaat van te voren op zoek naar een geschikte plek. Enkele voorbeelden zijn: bij restaurants in de buurt, een bushalte, een winkelstraat of het park.

Welke camera en lens

In eerste instantie zou je bij straatfotografie kiezen voor een camera met een telezoom objectief zodat je van een afstand mensen kunt fotograferen. Nadeel hiervan is echter dat je erg opvalt met je camera. Je kunt dan verder weg staan, de mensen zullen je door de grote lens toch wel zien. Wil je onopvallend blijven dan kun vaak toch voor een kleine lens kiezen. Tip: met een groothoeklens kun je ook mooie straat beelden maken. In principe kun je met elke camera goede beelden maken.

Fotografeer ook ’s avonds

’s Avonds gebeuren er vaak interessante dingen op straat. Daarnaast geeft een donker beeld een bepaalde sfeer dat erg goed past bij straatfotografie. De lichten vanuit de huizen of lantaarnpalen geven de foto een andere dimensie. Met name in het donker is een statief aan te bevelen. Let er natuurlijk wel op dat je in een veilige buurt bent en ga samen met iemand op pad.

Fotografeer in de Burst mode

In het donker fotograferen en bewegende objecten vast leggen is een kunst. Hiervoor kun je een statief gebruiken zodat de camera in elk geval stil staat. Daarnaast kun je gebruik maken van de burst-modus op de camera. Op veel toestellen wordt deze modus aangeduid als de ‘continuous mode’ en is te herkennen aan het symbooltje met twee (of meerdere) op elkaar gestapelde rechthoeken. Met deze optie kun je snel meerdere beelden achter elkaar schieten wat erg handig is wanneer je snel bewegende objecten in beeld brengt.

Ontdek nieuwe hoeken

Om je fotografie en composities te blijven vernieuwen is het van belang dat je constant op zoek blijft. Bekijk je onderwerp vanuit nieuwe hoeken: zoek een hoog of juist heel laag standpunt uit bijvoorbeeld. Dit kun je het beste doen door een beetje brutaal te zijn. Klim op muurtjes, ga door je knieën of probeer dichterbij te komen. Zo zorg je ervoor dat jij het onderwerp van jouw foto in de mooiste hoek kunt fotograferen.

Over de schrijver
Sinds 2015 ben ik eigenaar van Het Fotoalbum en zijn we bezig om de beste prijs/kwaliteit verhouding met de beste service die er is. Daarnaast proberen wij makers van fotoboeken te inspireren met mooie blog verhalen.
Reactie plaatsen