De winter is in aantocht. Niet alleen moet je jezelf dan warm aankleding tegen de kou, maar eveneens je camera appratuur moet goed beschermd zijn als je erop uittrekt om te fotograferen. Kou en vochtigheid kunnen je camera apparatuur behoorlijk beschadigen. Dat wil je natuurlijk niet! Daarom hierbij een aantal tips.
Condens voorkomen
Condens op je camera of lens heeft nare gevolgen. Het ontstaat doordat je camera kouder is dan de omgeving. Door het temperatuurverschil komt er vocht en condens op de lens. Je apparatuur kan zelfs bevriezen en dat is geen goed nieuws voor je elektrische onderdelen.
Hoe kan je je camera optimaal beschermen? Met alleen goed opbergen in je fototas of schoudertas kom je er niet. Je moet ervoor zorgen dat de temperatuurovergang van warmte naar kou geleidelijk verloopt. Wat je bijvoorbeeld kan doen is je camera-apparatuur eerst in een koude gang leggen, daarna in een bijkeuken die iets warmer is en dan pas in de warme woonkamer.
Een andere optie is je camera eerst in je fototas of weekendtas laten zitten en langzaam op temperatuur laten komen. Voordat je naar binnen gaat moet je eerst de batterijen eruit halen. Wissel wanneer je buiten bent zo min mogelijk van objectieven.
Koop een regenhoes
Een regenhoes beschermt je camera niet alleen tegen regen, maar eveneens tegen sneeuw. Heb je geen regenhoes? Gebruik dan een plastic vuilniszak. Het nadeel hiervan is dat deze minder goed afsluit. Wanneer fotograferen je hobby is koop dan sowieso een regenhoes. Ze zijn niet duur. Bovendien beschermt een regenhoes je cameratas tegen vochtige en koude omstandigheden. Let goed op dat je spullen helemaal droog zijn wanneer je ze in je tas stopt. Dat geldt overigens ook voor een smartphone die je in je handtas stopt. Kijk daarnaast of er geen regen of sneeuw in je tas valt.
Bewaar geheugenkaartjes ergens anders
Meestal neem je als je gaat fotograferen een extra geheugenkaartje mee. Stop deze wanneer het koud is niet in je cameratas, maar bewaar deze in je jaszak of broekzak. Zo hou je ze lekker warm. Deze werkwijze voorkomt dat je bij het uitlezen van de kaart problemen krijgt. Geheugenkaartjes kunnen net zoals batterijen niet tegen extreem hoge of lage temperaturen.
Neem extra accu’s mee
Wanneer het buiten koud is gaan de batterijen van je camera veel sneller leeg. Het kan zelfs gebeuren dat de camera er ineens mee ophoudt. Vandaar dat het verstandig is om extra accu’s mee te nemen. Bewaar deze niet in je tas, maar in je broekzak, zodat ze warm blijven. Je kan deze accu’s afwisselen met de accu die in je camera zit.
Bereid je goed voor
Wanneer je van plan bent om te gaan fotograferen is het zaak om jezelf goed voor te bereiden. Bedenk bijvoorbeeld van te voren welke lenzen je wilt gaan gebruiken. Of welke lens het beste is voor koude omstandigheden. Hiermee voorkom je dat je vaak moet wisselen tijdens slecht weer.
Trek warme kleding aan. Thermokleding, een sjaal en een muts heb je absoluut nodig. Dikke winterhandschoenen zijn natuurlijk fijn, maar niet geschikt als je gaat fotograferen. Ze zitten in de weg als je je camera goed wilt instellen, vandaar dat het slimmer is om dunnere handschoenen te dragen. Of kies handschoenen met open vingertoppen. Zo kan je de knoppen van je camera goed bedienen.
Het is handig wanneer je precies weet hoe je met je camera om moet gaan. Verdiep jezelf in hoe je camera werkt. Zo heb je geen last van je handschoenen en hoef je niet alle knoppen van je camera uit te proberen voordat je de juiste instellingen hebt gevonden