5 tips voor het fotograferen van vuurwerk
30 december 2016 
in Blog

5 tips voor het fotograferen van vuurwerk

Het aftellen is nu echt begonnen, het eind van het jaar is in zicht. De lange rijen voor de oliebollenkraam vormen zich, de champagne staat al koud en de vuurwerkverkoop is inmiddels in volle gang. Zoals ieder jaar, treden we ook dit nieuwe jaar weer knallend tegemoet, letterlijk. Maar hoe zorg je ervoor dat je al die mooie knallen ook flitsend op de foto zet? Vuurwerk fotograferen is namelijk niet bepaald makkelijk. Speciaal voor oud en nieuw zetten wij een aantal tips voor je op een rij om het vuurwerkspektakel prachtig in beeld te brengen. De foto’s kun je achteraf gebruiken voor in een jaarkalender of fotoslinger.

1. Handmatig scherpstellen

Zelfs wanneer je zelf de het vuurwerk afsteekt, is het lastig te bepalen wanneer het daadwerkelijk gaat knallen. Grote kans dus dat je eindigt met een onscherpe foto. Door handmatig scherp te stellen voorkom je dit probleem. Dan heb je de ‘vuurwerk-touwtjes’ zelf in de hand. Zorg er ook voor dat de flitser niet aanstaat en kies een lange sluitertijd.

2. Maak gebruik van een statief

Door de, soms onverwachte, knallen heb je waarschijnlijk niet de meest stabiele hand (misschien schrik je wel van harde knallen). Zorg dus dat je een statief bij de hand hebt, of iets wat dient als statief. Zoek bijvoorbeeld een muurtje dat in de buurt is. En indien er echt geen andere optie is, ga je door je hurken en gebruik je jouw eigen knie al statief. Vuurwerk fotograferen wordt hiermee net wat makkelijker!

Lees ook: Vijf tips voor fotograferen tijdens de donkere maanden

  

3. Timing is alles

Een goede timing is essentieel bij het maken van vuurwerkfoto’s. Dit klinkt natuurlijk veel makkelijker dan gezegd, maar probeer aan te voelen wanneer iets gaat knallen. Maak daarnaast gewoon heel veel foto’s, als 10 van de 100 namelijk goed zijn, is dat al en hele prestatie. Tip: bezoek een vuurwerkshow, dan heb je de beste mogelijkheden dat je mooie foto’s van vuurwerk kunt maken. Zorg er wel voor dat je vooraan staat!

4. Maak gebruik de omgeving

Je hoeft echt niet in te zoomen om een mooie foto te krijgen. Sterker nog, de mooiste vuurwerkfoto’s hebben een mooie achtergrond. Wat dacht je van de skyline van de stad? Of een prachtig meer of ander water, waar het vuurwerk boven flits. Maar denk bijvoorbeeld ook aan je eigen straat. Dit kan ook tot hele interessante resultaten leiden. Een achtergrond zorgt er overigens ook voor dat je camera makkelijker kunt scherpstellen. Ben je een échte fotograaf, die er op gebrand is om de perfecte vuurwerkfoto te maken? Kies dan je omgeving zorgvuldig van tevoren uit.

5. Vuurwerk is géén speelgoed

Als laatste tip wanneer je vuurwerk gaat fotograferen: kijk vooral goed uit. Vuurwerk is geen speelgoed en kan erg gevaarlijk zijn. Zorg dus dat je voldoende afstand houdt van al het vuurwerkgeweld. Ga zeker niet vuurwerk afsteken en fotograferen tegelijk. Begin het jaar met evenveel vingers, als dat je vorig jaar mee eindigde.

Over de schrijver
Sinds 2015 ben ik eigenaar van Het Fotoalbum en zijn we bezig om de beste prijs/kwaliteit verhouding met de beste service die er is. Daarnaast proberen wij makers van fotoboeken te inspireren met mooie blog verhalen.
Reactie plaatsen