Vijf tips voor het fotograferen van de paarse heide in bloei
5 tips voor het fotograferen van de paarse heide
2 augustus 2018 
in Blog

5 tips voor het fotograferen van de paarse heide

Zo maak je de mooiste foto’s van de heide

Een van de mooiste natuur spektakels dat Nederland rijk is staat in bloei. Elk jaar aan het eind van de zomer kleuren delen van ons land helemaal paars. Een pdroom voor de natuurliefhebber en fotograaf. De periode dat de heide om zijn mooist is, is – afhankelijk van het weer – maar kort. De heide bloeit gemiddeld zo’n vijf weken en dus moet je er snel bij zijn. Gelukkig is het niet moeilijk om in Nederland heidevelden te vinden. De struik groeit namelijk in talloze natuurgebieden over het land verspreid. Wil je de heide mooi op de foto zetten om bijvoorbeeld later in te lijsten? Met onderstaande tips maak je de mooiste foto’s van de paarse heide.

Lees meer: De 10 mooiste locaties in Nederland voor prachtige foto’s

Heide Heide

Ga ’s ochtends vroeg of ’s avonds laat

Zoals altijd kan het licht een foto maken of breken. Zeker bij het fotograferen van de heide is het belangrijk omdat dan de paarse kleur het mooist uitkomt. Zon doet het erg goed in combinatie met landschapsfotografie, maar wel het liefst wanneer de zon niet recht boven een de hemel staat. Probeer juist ’s ochtends vroeg op te staan of in de avond tegen zonsondergang te gaan. ’s Ochtends heb je kans op dauw wat een foto mysterieus maakt. Het warme zachte licht rond zonsopkomst of ondergang maakt de foto met heide nog mooier. Bijkomend voordeel is dat het er dan ook vaak lekker rustig is en je misschien wel wildlife spot.

Wanneer is de heide om haar mooist?

De heide is over het algemeen op het mooist van half augustus tot half september. Dit jaar bloeit de heide vanwege de droogte echter wat eerder. Elk jaar verschilt het seizoen een beetje, en het is dus belangrijk dat je vanaf augustus de heide in de gaten houdt.

De beste plekken om heide te fotograferen

We hebben de beste plekken om de heide te fotograferen vast voor je op een rij gezet. Een van de meeste bezochte plekken is Nationaal park de Veluwezoom (de Postank) en Nationaal Park de Hoge Veluwe. Maar wist je dat je ook bij Hilversum makkelijk naar de heide kunt? Ook bij de de Schoorlse Duinen, de Loonse en Drunense duinen, de Sallandse Heuvelrug, Kampina bij Boxtel en bij Nationaal Park Zuid-Kennemerland (Bloemendaal) is heide te vinden. Het Nationaal Park Dwingelderveld is zelfs het grootste natte heidegebied van Noordwest Europa.

Varieer met landschap en detail

Het landschap is met het oog mooi te zien, maar soms komt het op de foto niet altijd goed over. En je wil natuurlijk ook wat variatie in je foto’s, zeker wanneer je er een fotoboek van maakt. Probeer daarom te variëren met compositie en details toe te voegen. Kies voor een lage foto, een beeld dichtbij of voor een mooi voorwerp in je foto. Maak foto’s van ver af, dichtbij, horizontaal, verticaal, in de nacht, met dieren of met mensen.

Plan een fotoshoot

De heide in bloei is de perfecte achtergrond  voor een fotoshoot met een geliefde, vriendinnen, familie of zelfs een bruiloft. Voor een dromerig effect kun je de diafragma open zetten voor een onscherpe achtergrond. Het paars komt extra goed naar voren wanneer je het model kleding draagt in niet al te felle kleuren.

Over de schrijver
Sinds 2015 ben ik eigenaar van Het Fotoalbum en zijn we bezig om de beste prijs/kwaliteit verhouding met de beste service die er is. Daarnaast proberen wij makers van fotoboeken te inspireren met mooie blog verhalen.
Reactie plaatsen

Wij maken gebruik van cookies