Eigen fotocollage maken van restmateriaal
25 januari 2021 

Eigen fotocollage maken van restmateriaal

Een groot paneel met allerlei verschillende fotolijstjes. Het is een leuk en rustgevend klusje, het kost je weinig tot geen geld en het effect is prachtig. De houten omlijsting zorgt ervoor dat je collage één geheel vormt. Hieronder leggen we je stap voor stap uit hoe je zo’n collage in elkaar zet.

Hout voor de omlijsting

Om een beetje goedkoop te knutselen hoef je niet te bezuinigen op andere zaken. Al zijn bezigheden zoals vaker in de aanbiedingen folders kijken, autoverzekering vergelijken of meer zelf koken in plaats van eten bestellen altijd kostenbesparend. Je eigen fotocollage maken van hout kost sowieso niet veel. Denk dan bijvoorbeeld aan pallets zonder statiegeld. Op menig bedrijventerrein kun je ergens aankloppen of je ze mee mag nemen.

Geen knutselaar?

Ben je niet zo’n knutselaar of timmerman/-vrouw, dan kun je in dit artikel lezen hoe je je mooiste foto’s op aluminium, hout of canvas laat drukken. Dit kost natuurlijk wat meer dan wanneer je zelf aan de slag gaat. Maar het is in dit geval juist de kick om van tweedehands materialen en houtafval iets goedkoops en nieuws te maken. Oude fotolijstjes en gebruikt hout.

Verschillende fotolijstjes scoren bij de kringloop

Bij de kringloopwinkel, in deze tijd populairder dan ooit, liggen ze vaak in stapels tegelijk op je te wachten: fotolijstjes in alle soorten, kleuren en maten. Maak een selectie en leg ze thuis neer hoe je ze wilt hebben. Daarna meet je hoe groot de omlijsting moet zijn: voor een ‘rustig’ effect is het zaak dat je de vorm wel rechthoekig houdt. Van een oud meubel haal je een stuk hardboard dat erachter past. Dit biedt houvast voor alle lijstjes en de planken. Leg de fotolijstjes neer op het hardboard zoals je de collage in gedachten hebt. Nu komt het moeilijkste: het op maat zagen van de houten opvulling.

Baby-legpuzzel

Lijm de lijstjes nog niet vast, maar trek een potloodlijn om de buitenste rand van de vorm die is ontstaan door je collage. Markeer waar je welk lijstje wilt plakken! De ruimtes waar geen fotolijstjes komen, vul je op met stukken hout van dezelfde dikte. Zorg wel dat in ieder geval de bovenste en de onderste plank uit één geheel bestaan, voor de stabiliteit. Nu is het een kwestie van de stukken hout op het hardboard te monteren, met lijm of kleine schroefjes. Je ziet nu een soort baby-legpuzzel ontstaan, zo’n houten paneel waarin je de juiste vormpjes moet leggen. Schuur het hele paneel op, lak het eventueel. Daarna plak je de fotolijstjes (met foto’s!) erin met houtlijm. Eventueel bevestig je aan de achterkant enkele planken om het geheel steviger te maken. Ophanghaakjes eraan en klaar!

Over de schrijver
Sinds 2015 ben ik eigenaar van Het Fotoalbum en zijn we bezig om de beste prijs/kwaliteit verhouding met de beste service die er is.Daarnaast proberen wij makers van fotoboeken te inspireren met mooie blog verhalen.
Reactie plaatsen