Fotograferen in IJsland

In IJsland kun je helemaal los gaan met het fotograferen van mythisch natuurschoon. Het landschap van IJsland is met niks anders te vergelijken. Bevroren meren, warmwaterbronnen, gletsjers, watervallen en bergen, IJsland heeft het allemaal. Voor vele fotograferen is dit een droombestemming en wij snappen wel waarom! IJsland behoort tot de meest fotogenieke plekken ter wereld. Bovendien doet een foto van IJsland het altijd goed aan de muur, in een tijdschrift of fotoboek! Wil je zelf ook de mooiste foto’s maken tijdens een vakantie IJsland? Lees dan onze tips!

Neem je tijd

IJsland kent ontzettend veel natuurlijke schoonheden. Een aantal daarvan zijn altijd in beweging. Een geiser spuwt bijvoorbeeld om de zoveel tijd heet water naar boven. Dit wil je natuurlijk goed vastleggen! Geduld is hierbij dan ook een schone zaak. Je weet niet precies wanneer het water komt en dus zul je moeten wachten. Sowieso loont het om de tijd te nemen. Zo kun je gebruik maken van het beste licht en wachten tot mensen weg zijn. Daarnaast is het is IJsland vaak bewolkt, wanneer je langer wacht heb je meer kans dat de zon even tussen door glipt!

Gebruik een groothoeklens

Wanneer je landschappen gaat fotograferen is het aan te raden om een groothoeklens mee te nemen. Deze lenzen hebben een grote beeldhoek, dit wil zeggen dat ze meer beeld kunnen vangen dan dat jij met je ogen op dat moment ziet (zonder met je hoofd te draaien). Bij landschapsfotografie wil je vaak het totaalplaatje vast leggen, en dat kan het best wanneer je gebruik maakt van een groothoeklens!

Lees ook: 5 landschapsfotografie tips

 
 

Gebruik een statief

Wanneer je meer wilt doen met je foto’s dan is een statief een mooi hulpmiddel. Met name als je bijvoorbeeld naar een gebied met stromend (of spuwend) water gaat. Zet je camera  neer op een statief zodat deze niet beweegt en je de scherpste foto’s krijgt. Hierdoor kun je tevens spelen met beweging in de foto, denk bijvoorbeeld aan de watervallen in IJsland. De meest magische foto’s kun je maken als je je sluitertijd heel laag zet (en je diafragma eventueel hoog voor meer licht). Zo worden alle foto’s stabieler en scherper en kun je bijvoorbeeld ook de sterrenhemel beter op de foto zetten. Mocht je geen statief hebben, zoek dan een muurtje of iets waarop je de camera neer kunt zetten!

Neem een regenhoes mee

In IJsland is de kans op regen (of sneeuw) het hele jaar door aanwezig. En wanneer het niet regent is de kans groot dat je dichtbij een waterval staat te fotograferen en de wind water richting jou en je camera blaast. Een regenhoes voor je camera (en regenjas voor jezelf) is dan ook onmisbaar wanneer je gaat fotograferen in IJsland! Daarnaast zijn de winters is IJsland koud dus warme handschoenen en een extra batterij voor je camera zijn tevens aan te bevelen.

Houd rekening met het licht

De zomer in IJsland kent lange dagen, het wordt er dan niet donker, terwijl de winters er donker zijn. In december heb je maar een paar uur daglicht. Tijdens je reis in de winter is het dus verstandig om de klok goed in de gaten te houden (zeker wanneer je zelf ook auto rijdt). Daarbij speelt licht een belangrijke rol bij je foto’s. Heb je weinig licht? Dan moet je je camera heel anders instellen dan wanneer er felle zon is. Misschien heb je ook wel het geluk om het noorderlicht te spotten!

Lees ook: Welk fotoboek past het beste bij mijn vakantie?

  
Over de schrijver
Sinds 2015 ben ik eigenaar van Het Fotoalbum en zijn we bezig om de beste prijs/kwaliteit verhouding met de beste service die er is.Daarnaast proberen wij makers van fotoboeken te inspireren met mooie blog verhalen.
Reactie plaatsen