Het is vandaag Nationale Pindakaasdag
20 februari 2019 

Het is vandaag Nationale Pindakaasdag

Het is vandaag Nationale Pindakaasdag!

Op 24 januari is het Nationale Pindakaasdag. Weet jij waar pindakaas vandaan komt?

De Azteken en Inca’s aten al geroosterde en vermalen pinda’s, maar pas in 1884 vroeg de Canadese scheikundige Marcellus Gilmore patent aan voor pindadeeg. Dit was de start van een pindakaasevolutie. Het proces van het maken van pindakaas is bedacht door meneer Kellog (de man van de cornflakes) waar hij in 1895 patent op kreeg. In die tijd werd pindakaas gebruikt als voeding voor mensen zonder tanden. Vervolgens ontwikkelde Dr. Ambrose in 1903 een machine die pindakaas kon maken. De smeerbare pindakaas zoals we die nu kennen bestaat pas sinds 1922. De naam ‘pindakaas’ komt waarschijnlijk van het Surinaamse woord ‘pinda-käse’, een vertaling van het gerecht pindadokun. In Nederland is pindakaas pas bekend geworden na de oorlog omdat dit lekkernij in de voedselpakketten van de Amerikanen zat.

Lees ook: Food fotografie: 8 tips om de mooiste culinaire foto’s te maken

Tegenwoordig vind je in Amsterdam aan de Czaar Peterstraat een echte Pindakaaswinkel! Met maar liefst 10 verschillende soorten pindakaassmaken, namelijk:

  • Natural
  • Tijdelijke smaak – venkel
  • Knoflook gebakken ui
  • Stroopwafel kaneel
  • Witte chocolade
  • Koffie zeezout
  • Karamel Zeezout
  • Chilipeper Citroengras
  • Dadel Kaneel
  • Kokos Zeezout

Chocolade pindakaas wafel met ahornsiroop

Ingrediënten

Wafels:

  • 210 gram glutenvrije bloem
  • 45 gram pindakaas poeder
  • 45 gram cacao
  • 1 ½ theelepel bakpoeder
  • ½ theelepel zout
  • 1 ¼ kop karnemelk
  • 1/3 kop biologische pindakaas
  • 3 eetlepels ahornsiroop
  • 1 theelepel vanille-extract
  • 3 eieren
  • 1 handje fijngesneden pure chocolade

Siroop:

  • 1/3 kop ahornsiroop
  • 1/3 kop biologische pindakaas

Bereiding:

Wafels:

  • Meng de eerste 5 ingrediënten in een kom.
  • Voeg in een aparte kom de karnemelk, pindakaas, ahornsiroop en vanille-extract aan elkaar toe.
  • Scheid de eieren en voeg het eigeel toe aan de kom met karnemelk.
  • Klop met een elektrische mixer het eiwit stijf.
  • Voeg de twee kommen samen en roer deze.
  • Voeg daarna het eiwit toe en vouw langzaam het beslag om totdat alles is gemengd.
  • Roer de fijngehakte chocolade er voorzichtig doorheen.
  • Bak de wafels!

Siroop:

Verwarm de ahornsiroop en pindakaas samen tot een glad mengsel.

En je hebt een heerlijk ontbijtje!

    

Pindakaas jam cupcake

Ingrediënten:

  • 2 eieren
  • 2 eetlepels lijnzaadmeel
  • 5 eetlepels water
  • ¼ kop ahornsiroop
  • 1/3 kop kokossuiker
  • ¼ kop gesmolten kokosolie
  • ¾ kop ongezoete appelmoes
  • ½ kop pindakaas
  • ¼ theelepel zout
  • ½ theelepel bakpoeder
  • 1 theelepel appelazijn
  • ¼ kop amandelmelk
  • ¾ kop glutenvrije haver
  • ½ kop amandelmeel
  • ¾ kop glutenvrije meelmix
  • 8-9 theelepels jam

Bereiding:

  • Verwarm de oven op 200 graden en leg papier in het cupcakeblik of vet deze in met boter.
  • Meng de eieren, lijnzaadmeel en het water en laat dit rusten.
  • Voeg de ahornsiroop, kokossuiker en olie samen en roer krachtig tot de suikerkristallen oplossen.
  • Meng de appelmoes, pindakaas, zout, bakpoeder en appelazijn en voeg deze toe aan de ingrediënten van stap 3.
  • Voeg de amandelmelk toe en zorg dat je alles goed mengt.
  • Voeg de amandelmelk toe en zorg dat je alles goed mengt.
  • Voeg het glutenvrije meel, amandelmeel toe en meng alles.
  • Vul de cupcakevormpjes tot ¾, voeg daarna een theelepel jam en pindakaas toe. Gebruik een tandenstoker om dit mooi te verdelen. Maar let op dat de jam niet te dicht bij de rand komt.
  • Bak 25-30 minuten totdat de cakejes goudbruin zijn. Tip: als je een tandenstoker in het cakeje steekt en er blijft geen deeg aanhangen zijn ze klaar!
  • Laat ze 20 minuten afkoelen in een pan om de buitenkant een beetje te bakken en verstevigen. Hoe kouder de cupcake wordt, hoe steviger. Houdt er dus in het begin rekening mee dat ze nog erg zacht zijn.

Lees ook: Je eigen tijdschrift maken: met deze tips kan iedereen het

Krijg jij geen genoeg van deze heerlijke pindakaas gerechten! Er zijn nu ook twee pindakaaskookboeken, eentje voor €19,99 en een voor €16,00 bij Bol.com. Vergeet niet om al je prachtige gerechten vast te leggen in een receptentijdschrift!

Wij zijn benieuwd wat jullie ervan bakken!

Over de schrijver
Sinds 2015 ben ik eigenaar van Het Fotoalbum en zijn we bezig om de beste prijs/kwaliteit verhouding met de beste service die er is. Daarnaast proberen wij makers van fotoboeken te inspireren met mooie blog verhalen.
Reactie plaatsen