Je eigen tijdschrift maken: met deze tips kan iedereen het
18 september 2018 
in Blog

Je eigen tijdschrift maken: met deze tips kan iedereen het

Een schoolopdracht, werkproject of gewoon als hobby? Een tijdschrift kun je helemaal zélf maken. Maak een Glossy voor je vriendinnen, een jubileum uitgave voor je 90-jarige opa of maak je eigen food-magazine. Een tijdschrift maken kan flink wat werk zijn, maar het is alleen maar leuk om te doen. Bovendien kun je het zo makkelijk of moeilijk maken al dat je zelf wilt. Het Fotoalbum heeft een aantal templates waar je uit kunt kiezen, maar je kunt ook zelf je creativiteit kwijt. Bij je teksten kun je zelfgemaakte afbeeldingen plaatsen, bijvoorbeeld een foto of tekening. Ook is het mogelijk om gebruik te maken van plaatjes uit de collectie van Het Fotoalbum.

Bij Het Fotoalbum kun je snel, makkelijk en goedkoop je eigen tijdschrift maken en laten drukken. Dit is mogelijk vanaf acht pagina’s tot maximaal zestig pagina’s. Wij drukken de bladzijden in full colour af op 135 grams silk papier. Deze papiersoort is matglanzend en ideaal voor tijdschriften. Na het afdrukken vouwen we het papier en slaan door elk exemplaar van het tijdschrift twee nietjes.

Kies een thema

Misschien loopt je hoofd over met ideeën en wil je alles in een tijdschrift stoppen, dat kan natuurlijk, het is jouw tijdschrift. Maar maak je het tijdschrift ook voor anderen dan raden we aan om één thema te kiezen. Dat zie je ook bij de tijdschriften in de winkel. Schrijf bijvoorbeeld over mode, eten, gezondheid, een vakantie of familie. Een thema maakt het lezen en het maken van een tijdschrift makkelijker. Je kunt later altijd nog een tijdschrift maken met een ander thema.

Bedenk een stijl

Om een mooi professioneel tijdschrift te maken kun je het best een bepaalde stijl aanhouden. De stijl kun je zelf helemaal kiezen. Kies 2 á 3 kleuren die de basis van je stijl zijn. Rustige kleur zoals wit, grijs, beige of zwart als basis en misschien een fellere kleur zoals rood er naast. Denk ook direct aan de achtergronden in je tijdschrift. Standaard is de achtergrond wit, maar je kunt ook een pagina bijvoorbeeld blauw maken met witte letters! Qua lettertype adviseren we om niet meer dan twee verschillende uit te kiezen. Een voor de titels en een voor de teksten.

Begin met de Inhoudsopgave

Begin je direct met het plaatsen van artikelen dan kan het soms een chaos worden Straks wil je een artikel naar voren halen of krijg je ineens een ander idee. Het voordeel van als eerst de inhoudsopgave maken is dat je structuur voor je zelf creëert. Dat maakt het uitwerken van je tijdschrift een stuk makkelijker!

Maak het niet te druk

De gouden regel bij de lay-out van een tijdschrift is om het niet te vol te maken. Het is oké om wit ruimtes te hebben of vlakken zonder tekst en beeld. Het geeft de lezen juist wat rust en zo springt een echt artikel er meer uit. Probeer overal een rand om heen te laten. Geen echte rand, maar een rand zonder ‘iets’. In de LINDA zie je wel eens een pagina met alleen maar grote letters. Zoiets geeft een tijdschrift evenwicht.

Lees ook: Zelf je agenda maken, zo doe je dat

Kijk af bij andere bladen

Heb je even geen inspiratie? Dan kun je gerust kijken bij hoe andere bladen zijn gemaakt. Maak je een tijdschrift voor commerciële doeleinden, dan moet je er wel voor zorgen dat je het niet letterlijk na gaat doen. Wat je wel kunt doen is pagina’s die je mooi vind uitscheuren en een moodboard maken!

Wissel af

Wanneer je zelf een tijdschrift leest zul je merken dat je niet alleen maar lange interviews leest. De ene keer een kort stukje over bijvoorbeeld een nieuw product, dan weer een recept, tips of een puzzel. Afwisseling werkt altijd goed in een tijdschrift. Leuker voor de maker en voor de lezer.

Maak mooie foto’s of haal ze rechtenvrij van internet

Je zou het misschien niet zeggen maar beelden zijn bijna net zo belangrijk als teksten in een tijdschrift. Het zorgt namelijk voor afwisseling en het maakt een verhaal sprekend. Wanneer je de persoon achter een interview ziet spreekt dat direct meer aan. Schrijf je over eten, over interieur of over reizen? Dan kun je natuurlijk zelf foto’s maken. Heb je geen goede foto’s? Via een website zoals Unsplash kun je rechtenvrij foto’s gebruiken.

Werk met tekst blokken

In het programma van Het Fotoalbum kun je heel makkelijk met blokken werken. Deze blokken zorgen er voor dat niet alles door elkaar komt te staan, en dat je dingen kunt aanpassen zonder dat alle tekst verspringt. Bovendien is het voor de lezer ook prettig om te zien. Kleine blokken tekst werken vaak beter dan hele grote!

Over de schrijver
Sinds 2015 ben ik eigenaar van Het Fotoalbum en zijn we bezig om de beste prijs/kwaliteit verhouding met de beste service die er is.Daarnaast proberen wij makers van fotoboeken te inspireren met mooie blog verhalen.
Reactie plaatsen