Food fotografie: 8 tips om de mooiste culinaire foto's te maken
15 augustus 2017 
in Blog

Food fotografie: 8 tips om de mooiste culinaire foto's te maken

Food fotografie, sinds de opkomst van mobiele telefonie delen we steeds vaker afbeeldingen van ons eten. Instagram, Pinterest en Facebook staan bijvoorbeeld vol met prachtige food foto’s. En daar gaan we bij Het Fotoalbum een klein beetje van watertanden. Food fotografie zorgt er niet alleen voor dat we ontzettend veel honger krijgen, maar motiveert ons vaak ook om zelf een prachtige maaltijd te gaan koken. Eentje die het fotograferen waard is, maar hoe je deze nou het beste op de gevoelige plaat kunt zetten? Dat hebben wij voor je uitgezocht! Een lesje food fotografie voor beginners en gevorderden.

1. Food fotografie ondergronden en props

Een van de eerste dingen waar je rekening mee moet houden wanneer je jouw gerecht wilt gaan fotograferen is de ondergrond. Zorg ervoor dat de ondergrond die jij gaat gebruiken past bij jouw gerecht. Varieer en kijk wat jij het mooiste vind. Gebruik tafels, vloeren, placemats, kleden of andere ondergronden die je kunt bedenken. Zorg ervoor dat je een ondergrond kiest die jouw food foto eruit laat schieten! Voor kleurrijke maaltijden zijn dit vaak zachte kleuren, terwijl voor de winterse maaltijden je juist beter een donkere ondergrond kunt kiezen. Daarnaast kun je je gerechten aankleden met zogenaamde ‘food fotografie props’. Denk bijvoorbeeld aan kruiden (die in je gerecht verwerkt zijn), mooi servies of een doek. Speel hier dus vooral mee en probeer voor hetzelfde gerecht verschillende achtergronden uit!

2. Focus

Tijdens het fotograferen van gerechten is het belangrijk dat je de focus goed legt. Dit kun je doen door een kleine scherpte-diepte in te stellen op jouw camera. Maak daarom gebruik van een laag diafragma getal op jouw camera. Het resultaat hiervan is dat je jouw gerecht losmaakt van de achtergrond in de foto. Zo komt de focus dus volledig op jouw gerecht te liggen! Heb je een heel bijzonder ingrediënt gebruikt in jouw gerecht? Door scherp te stellen op dit ingrediënt kun je er de nadruk op leggen.

3. Gebruik kleur in je gerechten

Kleuren kunnen jouw food fotografie net dat beetje extra geven! Dit kun je gemakkelijk doen door gebruik te maken van warmere tinten in je foto. De meeste gerechten zullen er namelijk smakelijker uitzien bij rodere tinten dan bij blauw. Deze tinten kun je gemakkelijk instellen met de wit-balans op jouw camera of door de foto naderhand te bewerken. Naast de tinten in de foto is het ook belangrijk kleuren toe te voegen aan jouw foto. Dit kun je doen door contrasterende ingrediënten of ondergronden toe te voegen aan de foto die je wilt maken. Dit helpt om ervoor te zorgen dat jouw gerecht zo mooi mogelijk op de foto komt!

Lees ook: tips voor fotograferen in een restaurant

    

4.Overbelichting

Een tip die we je niet vaak zullen geven, maar waneer je food foto’s wilt maken kun je jouw foto’s het best een beetje overbelichten! Waarom, zul je denken. Dit heeft te maken met de kleur wit. Wit werkt erg goed wanneer het gaat om eten, het laat de kleuren spreken en zorgt ervoor dat het contrast groter wordt. Door jouw foto licht over te belichten krijgt deze iets meer witte tinten. Dit zorgt er voor dat jouw gerecht vaak verser, smakelijker en schoner lijkt!

5. Garnering en omgeving van je food foto

Wil je jouw foto’s net even iets meer laten spreken? Dan kun je gebruik maken van de omgeving en de garnering van het gerecht. Voeg objecten toe en gebruik verse garneringen om extra structuur in je foto aan te brengen. Fotografeer je een ontbijt kun je bijvoorbeeld een kop koffie of een krant toevoegen, terwijl het diner kan worden begeleid door een glaasje rode wijn. Voor het aanbrengen van structuur kun je gebruik maken van verse kruiden, poedersuiker of verse peper en zout. Dit kan jouw gerecht net wat smakelijker laten lijken en geeft de foto een speels tintje!

6. Maak je gerecht nog mooier

Jouw gerecht is van zichzelf natuurlijk al prachtig, maar net als bij het fotograferen van mensen kan een beetje ‘make-up’ ervoor zorgen dat jouw gerecht nóg mooier op de foto komt. Dingen die je hiervoor kunt gebruiken zijn water en olie. Een beetje water spray je bijvoorbeeld op vers fruit en groentes om ze mooi te glansen en verser te laten ogen. Een vlees, pastagerecht of salade kun je bijvoorbeeld voorzien van een beetje olie om ze vers en smakelijk te laten lijken!

7. Let op lijnen in je foto

Wanneer je food fotografie wilt gaan doen let er dan op dat je foto’s recht zijn. dit kun je doen door op lijnen te letten. Staat er op de achtergrond een glas drinken of is er een raam? Zorg dan dat deze lijnen recht naar boven lopen. Zorg er dus voor dat de horizon van je foto recht blijft! Een scheve horizon is namelijk erg storend voor het oog en zorgt ervoor dat de foto kwalitatief minder goed is.

8. Gebruik geen flits

Tot slot: gebruik geen flits! Tijdens het fotograferen van eten zorgt een flits vaak voor een rare kleuren en minder diepte in de foto. Zonde dus! Ga opzoek naar natuurlijk licht buiten of vlakbij het raam. Is het al donker? Maak dan gebruik van zacht licht om jouw foto toch mooi te kunnen belichten. Heb je ‘last’ van felle zon? Gebruik dan een reflectie scherm.

Zie je: het hoeft helemaal niet moeilijk te zijn om mooie food foto’s te maken. Wat je met deze foto’s kan doen? Plaats ze in een van onze fotoboeken en maak er een receptenboek van!


Lees ook: Maak betere Instagram foto’s met deze tips

  
Over de schrijver
Sinds 2015 ben ik eigenaar van Het Fotoalbum en zijn we bezig om de beste prijs/kwaliteit verhouding met de beste service die er is.Daarnaast proberen wij makers van fotoboeken te inspireren met mooie blog verhalen.
Reactie plaatsen