Orde aanbrengen
Vroeger was het nog overzichtelijk: je nam af en toe een foto, liet na een tijdje je fotorolletje ontwikkelen en ontving je foto’s dan in een mapje. Maar nu foto’s ook op onze smartphone, onze computer en online staan, is overzicht krijgen een stuk lastiger. Bovendien nemen we binnen korte tijd gemakkelijk honderden foto’s. Begin daarom met het structureren van je foto’s. Verzamel ze allemaal op één plek en sla ze in chronologische volgorde op.
Thema
Een fotoalbum kan natuurlijk allerlei thema’s hebben. Het kan een jaarboek met foto’s van het hele gezin zijn, een overzicht van de eerste maanden van je kindje, maar ook een verslag van een reis die je hebt gemaakt. Bedenk van tevoren welke onderwerpen je in je album terug wilt laten komen en maak hier een aparte map voor aan.
Eerste selectie
Misschien wel het moeilijkste onderdeel van het samenstellen van een fotoalbum: kiezen welke foto’s er in komen te staan. Dit kun je doen wanneer je daadwerkelijk met je album bezig bent, maar het is wel handig om voor je begint een eerste selectie te maken. Zelf maak ik bijvoorbeeld soms wel tien foto’s die haast hetzelfde zijn; dan is het goed om de mooiste hier vast uit te zoeken. Durf kritisch te zijn! Wil je al die foto’s die wat minder goed gelukt zijn echt bewaren?
Albumsoort
Als je online een fotoalbum samenstelt, kun je kiezen uit allerlei vormen, maten en materialen. Kies een album dat bij het thema van je foto’s past en denk ook vast na over waar je het album voor gaat gebruiken. Heb je bijvoorbeeld tijdens een feest foto’s gemaakt en wil je die als herinnering aan familie en vrienden geven? Dan is een compact boekje met zachte kaft erg geschikt. Een fotoboek met een harde kaft, zoals deze van hetfotoalbum.nl, is juist weer prachtig om in groot formaat in huis neer te zetten.
Andere afbeeldingen
Overweeg om behalve foto’s ook andere herinneringen toe te voegen aan je album. Dit kunnen vliegtickets of toegangskaartjes zijn, maar bijvoorbeeld ook tekeningen die je kind heeft gemaakt. Het is gewoon een kwestie van even inscannen en dan als afbeelding toevoegen. Een tip voor reisfotoboeken: online landkaarten van plaatsen waar je bent geweest opzoeken en die in je album verwerken.
Grootte van de foto’s
Je album wordt interessanter om naar te kijken als je afwisseling aanbrengt in de grootte van de foto’s. Je kunt hele leuke combinaties maken door meerdere kleine foto’s op één pagina neer te zetten, maar durf de beste foto’s ook echt groot te laten afdrukken. Laat één foto een hele pagina bedekken, of zelfs twee.
Opmaak
Bij het ontwerpen van je fotoboek kun je helemaal losgaan met kleuren, patronen en vormen. Persoonlijk vind ik het toch het mooist om een fotoalbum een beetje eenvoudig te houden. Dan komen de foto’s net wat beter uit.
Bijschriften
Waar de één liefst hele verhalen in zijn album verwerkt, laten anderen de foto’s liever voor zich spreken. Mocht je tot die laatste categorie behoren, bedenk dan wel dat het handig kan zijn om kleine bijschriften toe te voegen. Je weet nu nog precies waar en wanneer een foto is gemaakt, maar over tien jaar misschien niet meer.