Tips voor het maken van een fotoboek van je stedentrip
06 september 2018 
in Blog

Tips voor het maken van een fotoboek van je stedentrip

Ga je binnenkort op stedentrip en wil je hier achteraf een mooi albumtijdschrift of wellicht een slinger van maken? Dan wil je natuurlijk de mooiste foto’s gemaakt hebben. Steden als Lissabon, Tokio en New York zijn fantastisch om te bezoeken, maar niet altijd makkelijk om vast te leggen. Wij van Het Fotoalbum geven daarom een aantal tips voor het maken van een fotoboek van je stedentrip.

Haal zoveel mogelijk uit je foto’s

Kies de juiste lensstedentrip

Met je smartphone kun je in een stad prima fotograferen. Heb je een spiegelreflexcamera of camera waarbij je de lenzen kunt verwisselen? Dan is een lens met een bereik van 18 – 55 mm erg veelzijdig. De lens heeft namelijk een brede hoek waardoor je veel op de foto krijgt. Denk hierbij aan een grote winkelstraat of skyline. De lens kan ook aardig ver inzoomen. Hierdoor kun je ook detailfoto’s maken, zoals het eten op de lokale markt, mensen of details van gebouwen.

Beweging in je foto

Een stad leeft en dat zie je graag terug in je foto’s. Een druk moment is dan ook het uitgelezen moment om dit soort beelden te schieten. Om een dynamische foto te maken moet de sluitertijd lang zijn. Die ene fietser die voorbij komt, komt dan bijvoorbeeld als een waas in beeld. Het is wel handig als je de camera op een statief hebt staan, anders wordt de hele foto wazig. Met een korte sluitertijd staat de hele stad als het ware een moment stil.

Detailfoto’s

Detailfoto’s zijn altijd goed wanneer je een fotoalbum maakt. Zo kun je spelen met een verhaal en die kleine dingen duidelijk naar voren laten komen. Detailfotografie zorgt ervoor dat een fotoalbum net wat spannender wordt. Onze hersenen maken zelf een object compleet, op een foto hoef je dat dus niet altijd te doen. Speel hier dan ook mee wanneer je composities aan het maken bent voor jouw detailfotografie. Ga op zoek naar interessante hoeken en kijk hoe je ervoor kunt zorgen dat je jouw onderwerp op een unieke wijze fotografeert.

Zet mensen op de foto

Foto’s van gebouwen, pleinen en straten zijn natuurlijk altijd goed. Maar wat maakt een stad zo levendig? Juist, dat zijn de mensen. De locals maken een stad tot wat het is. Bovendien maakt het je fotoboek veel persoonlijker. Je kunt je tijdens een stedentrip dus ook gaan richten op portretfotografie. Denk bijvoorbeeld aan een Italiaanse nonna of een Cubaan met sigaar in Havana. Vraag van te voren wel of de mensen het oké vinden. Zelf op de foto gaan is natuurlijk ook een optie.

Zet je wekker

Soms wil je leven op de foto, maar soms wil je juist lege straten en de highlights voor je jezelf hebben. Niets is vervelender dan wanneer er toeristen voor het beeld lopen. De gouden tip? Zet je wekker vroeg en ga als eerste de straat op om te fotograferen. Je kunt dan op je gemak foto’s maken zonder mensen. Extra pluspunt is dat je ’s ochtends het mooiste licht hebt.

Lees meer: Dit zijn de meest inspirerende reis Instagram accounts van dit moment

stedentrip stedentrip stedentrip

Kies het juiste fotoboek

Fotoboek met harde kaft voor grote reizen

Vaak is een mooie grote rondreis niet iets wat je vaak doet. Of misschien ook wel. Maar hoe dan ook: zo’n reis wil je goed vastleggen en ook mooi laten vereeuwigen in een fotoboek. Een fotoboek met harde kaft heeft een luxe uitstraling die perfect past bij die speciale reis die je hebt gemaakt. Laat jouw foto’s er extra mooi uitspringen door een wat groter formaat fotoboek te kiezen. Laat een pagina helemaal vullen met de mooiste foto’s. Zo maak je het heel indrukwekkend en krijg je vast wat jaloerse blikken;).

Fotoboek met softcover voor de stedentrips

Met een softcover fotoboek geef je snel een glossy uitstraling aan je stedentrip. Blader er gemakkelijk doorheen en neem hem overal mee naartoe. Hij is tenslotte een stukje lichter dan andere fotoboek met een harde kaft. Deel je fotoboek in per dag en hou zo de foto’s op volgorde. Kies er ook voor om een plattegrond van de stad te laten afdrukken in het fotoboek. Die heb je vast veel gebruikt en kende je tijdens de trip misschien wel uit je hoofd. Hartstikke leuk om dat nog eens terug te zien.

Spiraal fotoalbum voor zon- en familievakanties

Met een zon- en/of familievakantie komt het vaker voor dat je foto’s van je gezin of familie bij elkaar hebt gemaakt. Het is dan leuk om hier een spiraal fotoalbum van te maken. Het spiraal dat het fotoalbum bij elkaar houdt, geeft een leuke speelse uitstraling. Een pluspunt is dat je volledig van je foto’s kunt genieten doordat je geen bolling in de pagina’s hebt. Kies ook eens voor een wat kleiner formaat. Hierdoor is hij ook leuk om cadeau te doen.

Lees ook: Tips voor het maken van een fotoboek

stedentrip stedentrip stedentrip

Maak je fotoboek af

Foto’s vergroten en verkleinen

Weet je wat saai is? Inderdaad: alle foto’s in hetzelfde formaat. Gelukkig is dit met digitale fotoboeken verleden tijd! In de software van Het Fotoalbum kun je jouw afbeeldingen namelijk makkelijk groter én kleiner maken. Kom maar op met die variatie!

Achtergronden toevoegen

Een standaard zwarte of witte achtergrond is het meest bekende wanneer je een fotoalbum op de ouderwetse manier gaat inplakken. Echter kun je veel meer mogelijkheden toepassen bij het digitaal maken van een fotoboek! We hebben in de software verschillende achtergronden beschikbaar waarmee je jouw boek kunt opleuken! Kies uit een van de verschillende thema’s, zoals: vakantie, baby of structuren. Weg met standaard pagina’s en op naar een heleboel variatie dus.

Werken met frames

Altijd al getwijfeld of je die foto nou moest inlijsten of in een fotoboek moest plakken? Met de software van Het Fotoalbum kan het allebei. Je hebt de keuze uit verschillende frames die je kunt gebruiken om jouw foto’s als het ware in te lijsten. Zo kun je foto’s die extra bijzonder zijn nog beter naar voren laten komen!

Teksten in je fotoboek

Je kunt natuurlijk naast de foto’s teksten zetten als “hier een lekker ijsje gegeten”… Maar dat is vast al duidelijk te zien aan de foto. Het is leuker om er dan bijvoorbeeld in het Italiaans bij te zetten wat voor ijsje het was, dus bijvoorbeeld bij een aardbeienijsje: “Gelato alla Fragola”. Of bij een favoriete plek: “Mio posto favorito”. Ook kun je bij de foto’s van Siena en San Gimignano bovenaan de pagina de naam van de stad plaatsen en tussendoor of onderaan een blokje tekst toevoegen met wat informatie over de stad of wat jullie daar beleefd hebben. Met Google Translate voor het vertalen en zoeken via Google kom je vaak al een heel eind om alle informatie te vinden.

Lees ook: een vakantieboek maken: zo maak je het extra leuk! 

stedentrip steden stedentrip

Over de schrijver
Sinds 2015 ben ik eigenaar van Het Fotoalbum en zijn we bezig om de beste prijs/kwaliteit verhouding met de beste service die er is.Daarnaast proberen wij makers van fotoboeken te inspireren met mooie blog verhalen.
Reactie plaatsen