Huisdieren fotograferen: zo doe je dat!
09 oktober 2017 
in Blog

Huisdieren fotograferen: zo doe je dat!

Huisdieren zijn vaak een belangrijk onderdeel van het gezin waar zij in leven. Ze wonen bij ons, krijgen eten van ons en spelen met ons. Huisdieren geven ons liefde net als elk ander gezinslid dat doet! Het is dan ook niet meer dan logisch dat we graag mooie foto’s hebben van onze huisdieren. Het lastige is tijdens huisdieren fotograferen is de beweeglijkheid van de dieren. Echt een goede foto maken van jouw huisdier kan dus best lastig zijn. Om ervoor te zorgen dat ook jij de mooiste foto’s van jouw huisdier kunt maken zijn wij opzoek gegaan naar tips om het makkelijker te maken. Huisdieren fotograferen: zo doe je dat!

1. Huisdieren fotograferen? Focus op de ogen!

De eerste tip voor het fotograferen van jouw huisdier is er eentje die we al kennen van de portretfotografie. Als je jouw huisdier fotografeert leg de focus dan op de ogen van het diertje. Waarom? De kijker van de foto zal allereerst naar de ogen van het dier kijken voordat de rest van de foto wordt bekeken. Het is dus belangrijk dat dit focuspunt goed is scherp gesteld! Daarnaast zijn ogen de reflectie van de ziel en kun je door scherp te stellen op de ogen een écht goed beeld neerzetten van jouw huisdier en zijn emotie.

huisdieren fotograferen

2. Verplaats je naar het niveau van jouw huisdier

Huisdieren staan vaak op vier poten/benen en bevinden zich dan ook op een ander niveau als wij dat doen. Het zal dus vaak voorkomen dat je jouw huisdier wilt fotograferen vanaf boven. Wil je jouw huisdieren fotograferen dan raden we je aan dit niet te doen! Je kunt vaak namelijk een veel leukere foto creëren als je op oogniveau van jouw huisdier komt! Zo kun je jouw huisdier namelijk goed in beeld brengen en kun je een kijkje geven in zijn wereld.

huisdieren fotograferen

3. Achtergronden

Als je jouw huisdier gaat fotograferen is het heel belangrijk rekening te houden met de achtergrond van de foto. Zorg vooral dat deze niet te afleidend is. Een drukke achtergrond zorgt er namelijk voor dat de aandacht niet goed op het onderwerp ligt. Probeer dus een zo egaal mogelijke achtergrond te vinden. Naast het hebben van een rustige achtergrond is het ook belangrijk te bedenken wat je wilt laten zien. Wil je jouw huisdier in de natuur laten zien, op zijn veilige plek thuis of in een studio? Wanneer je deze vraag gaat beantwoorden hou dan ook rekening met jouw huisdier. Is deze bijvoorbeeld snel nerveus: dan kun je hem waarschijnlijk het beste in een veilige omgeving fotograferen!

huisdieren fotograferen

4. Gebruik een lage scherptediepte

Ook deze tip komt oorspronkelijk uit de portretfotografie. Maak gebruik van een lage scherptediepte als je jouw huisdieren gaat fotograferen. Een lage scherptediepte kun je instellen door te kiezen voor een laag diafragma cijfer. Dit heeft als resultaat dat de foto een lage scherptediepte heeft. Zo kun je het onderwerp van de foto loshalen van de achtergrond. De achtergrond wordt dus wazig en jouw huisdier scherp! Zo kan niks afleiden van jouw vriendje.

huisdieren fotograferen

5. Gebruik zacht licht

In de fotografie vallen er twee soorten licht te onderscheiden: zacht licht en hard licht. Wil je gaan fotograferen kun je het beste kiezen voor zacht licht. Zacht licht zorgt ervoor dat de foto warmte krijgt en een mooi geheel vormt. Terwijl hard licht zorgt voor harde schaduwen, koele kleuren en harde lijnen. Ga je jouw huisdier fotograferen kies dan voor zacht licht. Dit licht vindt je in de natuur tijdens zonsopgang en zonsondergang en kun je binnen nabootsen!

huisdieren fotograferen

6. Kleuren

Wil je jouw huisdier fotograferen is het verstandig rekening te houden met de kleuren van jouw huisdier. Zo kun je ervoor zorgen dat de kleuren van jouw huisdier matchen met de kleuren van de achtergrond. Als je hier vooraf over nadenkt kun je zorgen dat je een mooie foto krijgt met kleuren die samen een geheel vormen. Is jouw huisdier bijvoorbeeld beige zorg dan dat de achtergrond ook een zachte kleur is. Hou je meer van contrast? Dan kun je er natuurlijk ook voor kiezen om jouw huisdier op een contrasterende kleur af te beelden.

huisdieren fotograferen

7. Durf te ‘croppen’

Met croppen bedoelen we foto’s uitsnijden. Dit kun je tijdens het maken van jouw foto’s al doen door dichter op je onderwerp te komen. Het onderwerp hoeft niet altijd volledig in beeld te zijn om een goede foto te krijgen! Door te croppen kun je ervoor zorgen dat je de focus legt op bepaalde details. Denk aan gezichtsuitdrukkingen, pootjes of de ogen van jouw huisdier. Wees dus niet bang om af en toe eens wat dichterbij te komen!

huisdieren fotograferen

8. Persoonlijkheid

Net als mensen heeft elk huisdier zijn eigen persoonlijkheid. Als baasje van jouw huisdier weet jij dan ook als geen ander hoe jouw huisdier in elkaar zit! Dat geeft je een enorm voordeel als fotograaf. Je kunt namelijk jouw huisdier fotograferen zoals hij zelf is. Is jouw huisdier heel actief? Kies dan voor een actiefoto. Luiert jouw huisdier graag, kies dan voor een relaxte setting. Fotografeer jouw huisdier met zijn favoriete speelgoed op zijn favoriete plek!

Heb je jouw huisdier eindelijk goed vastgelegd? Gebruik deze foto’s dan in een mooie fotokalender!

huisdieren fotograferen
Over de schrijver
Sinds 2015 ben ik eigenaar van Het Fotoalbum en zijn we bezig om de beste prijs/kwaliteit verhouding met de beste service die er is.Daarnaast proberen wij makers van fotoboeken te inspireren met mooie blog verhalen.
Reactie plaatsen