Wintersportfotografie tips: zo maak je de mooiste foto’s in de sneeuw!
16 februari 2018 
in Blog

Wintersportfotografie tips: zo maak je de mooiste foto’s in de sneeuw!

Ga jij binnenkort op wintersport en wil je graag terugkomen met de mooiste en meest jaloersmakende wintersportfoto’s? Je weet wel, die perfecte plaatjes op internet en in reisgidsen. Dat kan, en gaat je zeker lukken met deze tips voor het fotograferen in de sneeuw. Al het fotograferen op wintersport niet altijd makkelijk, zeker niet wanneer je zelf op de latten staat. Welke camera neem je bijvoorbeeld mee de piste op? Hoe koud is het? Dit zijn allemaal dingen die mee spelen wanneer je sneeuwfoto’s maakt. Met onze onze wintersportfotografie tips kom je in elk geval al een heel eind!

Welke camera spullen neem je mee op wintersport?

Met welke camera je wintersport foto’s maakt hangt af van de manier waarop je wilt fotograferen. Ben je een fanatieke skiër of snowboarden? Dan heb je waarschijnlijk geen zin om een spiegelreflexcamera mee de piste op te nemen. En stel dat je valt, dat wil je niet dat er iets met de camera gebeurd. In dit geval is een goede compact camera of je smartphone aan te raden. Ga je echt om de wintersport te fotograferen en ga je met schoenen de piste op? Dan kun je natuurlijk wel een spiegelreflexcamera mee nemen. Let er wel op de batterijen in de kou sneller leeg gaan. Tegen koude handen kun je handschoenen met touchscreen gebruiken.

Het uitzicht fotograferen vanaf de top of vanuit de kabelbaan

We beginnen met het fotograferen van het uitzicht. Dit is namelijk vaak het meest adembenemende plaatje dat je op wintersport tegen komt. Witte bergtoppen, een blauwe lucht én een stralend zonnetje. Het perfecte beeld dat iedereen van wintersport heeft, maar hoe leg je dat witte landschap met die helderblauwe lucht nu het beste vast? En welk punt kies je hiervoor? Je hebt twee mogelijkheden, namelijk vanaf de top van de berg of vanuit de kabelbaan. Wanneer je een foto vanuit de kabelbaan maakt, heb je vaak dat perfecte “alleen op de wereld” beeld. Zeker wanneer het stoeltje voor je leeg is. Je zit in de kabelbaan vaak midden in de bergen en bent echt één met de natuur, een prachtig beeld!

Daarnaast kun je vanaf de top ook prachtige foto’s maken. Dit worden dan vaak overzicht plaatjes, het “on top of the world” effect. Vooral als je de top van de hoogste berg kiest heb je de mogelijkheid om een perfect plaatje te schieten van het berglandschap dat voor je ligt. De keuze is dus helemaal aan jou! Kies wat jij het mooist vindt óf probeer het allebei, zo weet je zeker dat je de perfecte wintersportfoto krijgt!

Actiefoto’s op de piste: de ultieme wintersportfotografie

Iedereen wil graag mooie actiefoto’s maken met opwaaiende sneeuw tijdens het skiën of snowboarden. Dit kan ook als je nog niet zo handig met de handmatige instellingen van je camera bent. Zorg dan dat je jouw camera hebt ingesteld op actiefoto’s of bijvoorbeeld de sportstand, dit zijn vaak standaard programma’s op camera’s. Hierdoor kun je snel foto’s maken en krijg je het perfecte moment gemakkelijk in beeld. Zo lijkt iedereen een professionele skiër of snowboarder op de foto.

Lees meer: Hoe kun je het noorderlicht fotograferen?

  

Fotografeer met het zonnetje

De mooiste foto’s maak je met zonlicht. Dat is vrijwel altijd zo, en zeker wanneer je landschappen fotografeert. Daarnaast is het licht op wintersport nog belangrijker, omdat er zo veel wit is en je dan nauwelijks diepte ziet in de schaduw. Wanneer je zelf van de piste af gaat en er is geen zon zul je dit wel herkennen! Zorg er dus voor dat je jouw foto maakt op een plek met veel zonlicht en probeer schaduw te vermijden. Tip: de ochtend en rondom zonsondergang is het licht het mooist. Check wel even waar de zon ondergaat. Deze gaat natuurlijk snel achter de bergen.

Speel met perspectief

Perspectief is bij wintersportfotografie nog belangrijker dan bij gewone foto’s. Het gaat hier namelijk vaak vooral om de omgeving, de mooie blauwe lucht en het landschap. En niet zozeer om het onderwerp zelf. Natuurlijk is het leuk als je een mooie foto hebt waarop je skiënd of boardend te zien bent, maar je kunt bij wintersportfotografie nog veel meer laten zien. Kies ervoor het onderwerp aan de linker- of rechterkant van de foto te plaatsen. Dan heb je de rest van de foto om het mooie landschap te laten zien, zo krijg je een mooi geheel.

Draag gekleurde kleding

Zorg dat je een flitsend skipak aan hebt! Omdat de omgeving vaak wit is, is het leuk als je zelf opvallende kleding aan hebt. Draag felle kleuren, of als je niet zo van de kleuren bent een zwart skipak. Zo val je sowieso op tussen alle sneeuw!

Goede achtergrond

Kies de beste achtergrond voor jouw foto’s. Kies de achtergrond die jijzelf het mooiste vindt. Er zijn zoveel mooie achtergronden in de bergen: fotografeer tegen de berg op of juist van de berg af zodat je de andere skiërs en boarders ziet. Deze achtergrond zou je kunnen vervagen en het onderwerp verscherpen, hiermee kan je zorgen dat het onderwerp van de foto los komt te staan. Dit kun je doen door de scherptediepte van jouw foto’s aan te passen. Je kunt er ook voor kiezen om als achtergrond een besneeuwde bergtop te nemen, of zelfs een heel landschap, waar je voor poseert.

Lees ook: 5 landschapsfotografie tips

 

Zorg dat wit, wit is

Niet altijd komt de sneeuw mooi wit over op jouw foto’s. Zorg daarom voor een passende witbalans. Hierdoor krijgt je foto natuurlijkere kleuren mee. Dit kun je instellen op jouw camera maar als dat niet lukt kun je dit ook nog aanpassen op de computer of in photoshop.

Maak je lucht blauwer dan blauw

Wil je de lucht boven de wit besneeuwde bergtoppen blauwer dan blauw maken? Kies dan voor een polarisatiefilter. Deze filter reguleert het licht dat op je lens valt. Hierdoor heb je minder reflecties en fellere kleuren. Als de zon schijnt, je witte bergtoppen hebt en een blauwe lucht, krijg je hiermee prachtige foto’s.

Maak zoveel mogelijk foto’s

De beste tip die we je misschien wel kunnen geven is: maak zoveel mogelijk foto’s! Probeer alles wat je leuk lijkt en leg zo veel mogelijk vast. Op deze manier zie je zelf wat jij het mooiste vindt en heb je uiteindelijk een fotoboek vol met mooie wintersportfoto’s.

Over de schrijver
Sinds 2015 ben ik eigenaar van Het Fotoalbum en zijn we bezig om de beste prijs/kwaliteit verhouding met de beste service die er is.Daarnaast proberen wij makers van fotoboeken te inspireren met mooie blog verhalen.
Reactie plaatsen