Do it yourself! Lampion maken voor 11 november (en maak de mooiste foto's!)
02 november 2018 
in Blog

Do it yourself! Lampion maken voor 11 november (en maak de mooiste foto's!)

Het is bijna 11 november. Misschien zit je wel thuis en doe je de deur open voor vele kindjes die een liedje komen zingen in ruil voor wat lekkers. Maar misschien ga je juist zelf op pad met je kids. Laat de voorpret beginnen en kies ervoor om zelf een lampion te maken. Wat zullen de kinderen trots zijn als ze met zelfgemaakte lampion door de straten mogen lopen! Maar hoe maak je zelf een lampion? Hieronder lees je twee makkelijke manieren om er zelf één te maken. Zelfs als je niet heel creatief of handig bent, gaat het met deze tips vast lukken! Een lampion maken is gezellig én leuk.

Lees ook: Drie tips: zo krijg je een leuke fotokalender!

De papieren lampion

 • Gebruik hiervoor een gekleurd a4 papier. Vouw deze een keer dubbel. Zorg dat je een duidelijke vouwlijn hebt door bijvoorbeeld met je nagel er eens overheen te gaan.
 • Vouw vervolgens de bovenkant van het papier een keer dubbel en vouw hem weer terug. Doe dit bij ongeveer 2 centimeter vanaf de bovenkant van het papier.
 • Knip vervolgens strookjes in het papier tot aan de vouwrand die je net hebt gemaakt. Het mooiste is als je strookjes maakt van ongeveer 1cm breed. Maar je mag natuurlijk ook zelf een breedte bepalen.
 • Doe dan een beetje lijm op de uiteinde van het papier en vouw de uiteindes naar elkaar toe zodat er een cirkel ontstaat.
 • Knip in een ander stuk papier een strook van ongeveer 2cm breed uit. Dit wordt de handvat van je lampion.
 • Maak er een boogje van en bevestig dit aan de binnenkant van je lampion. Het beste kun je dit doen door het boogje aan de lampion vast te nieten.
 • En klaar is je lampion!

Een lampion maken van papier mache

Een bekende, maar ook makkelijke manier van zelf een lampion maken, is aan de slag gaan met papier mache. Dit doe je als volgt:

 • Blaas een ballon op en smeer deze in met behanglijm
 • Plak daarop een vel keukenrol of krantenpapier en smeer hier weer een laag behanglijm op. Herhaal dit zo’n 4 a 5 keer en laat dit een paar dagen drogen
 • Als het eenmaal is opgedroogd, prik je de ballon door
 • Dan kan het decoreren beginnen. Prik of knip er gaten in en geef hem een mooie kleur of verf er een leuk figuurtje op. Maak ook even een gaatje in de lampion om een touwtje te rijgen voor je lampionlichtje.

Foto’s maken in het donker

Sint-Maarten valt op één van de donkerste dagen van het jaar. Maar het is natuurlijk wel leuk om foto’s van de kinderen met hun zelfgemaakte lampion te maken. Fotograferen met weinig licht is niet altijd makkelijk, zeker niet als je dit zonder flits doet (wat we toch wel aanrader). Toch zijn er een aantal trucjes waardoor je toch betere foto’s kunt maken. Maak bijvoorbeeld gebruik van omgevingslicht; verlichting in de straten of kaarsen voor de deur. Meer tips voor het fotograferen met weinig licht vind je in dit artikel.

Wil je ook je huis nog leuk decoreren tijdens Sint Maarten? Maak dan een toffe fotoslinger! Of wil je foto´s laten afdrukken die je hebt gemaakt tijdens jullie avondje langs de deuren lopen? Bekijk dan de de keuzes aan wanddecoraties bij Het Fotoalbum.

Over de schrijver
Sinds 2015 ben ik eigenaar van Het Fotoalbum en zijn we bezig om de beste prijs/kwaliteit verhouding met de beste service die er is. Daarnaast proberen wij makers van fotoboeken te inspireren met mooie blog verhalen.
Reactie plaatsen