Ben jij een echte keukenprins(es)? Misschien ken je zelf een oud familierecept of heb je veel recepten zelf bedacht of verzameld. Het kan nogal veel werk zijn om dit allemaal los te bewaren en op te schrijven. Met een tijdschrift kan je gelukkig al je recepten op een handige plek bewaren. Lees snel verder en ontdek hoe je met een tijdschrift jouw eigen receptenboek maakt.
Stap 1: een flinke hand recepten
Het hoofdingrediënt van een receptenboek komt vast niet als een verrassing: de recepten. Verzamel jouw eigen, zelfbedachte recepten, maar kijk ook naar bestaande recepten die je lekker vindt. Het is jouw eigen receptenboek, dus jij mag zelf bepalen wat er allemaal in komt. Verdeel deze recepten vervolgens in categorieën, zoals voorgerecht, hoofdgerecht en nagerecht. Je kan ook met verschillende thema’s werken, zoals de feestdagen, verjaardagen enzovoorts. Maak voor het receptenboek een map aan op je computer en hang daar voor ieder recept een eigen map onder. Dan kun je de tekst en de foto’s daaraan toevoegen en heb je alles gemakkelijk bij elkaar.
Stap twee: een snufje tekst
Oké, je hebt de recepten al verzameld. Nu is het tijd om de teksten in een mooi format te plaatsen. Dit kun je in Word doen. Zo zorg je ervoor dat ieder recept dezelfde vormgeving geeft. Beschrijf vervolgens elke stap duidelijk en kijk kritisch of alle stappen kloppen. Begrijp je dit recept nog wanneer je het al jaren niet hebt gemaakt? Laat het eventueel nog door iemand anders lezen en kijk of het duidelijk is. Het is wel zo handig als alle recepten ook daadwerkelijk kloppen. Op die manier kan je ook weer lekker de keuken in!
Lees hier meer over tips voor het maken van een eigen tijdschrift!
Stap drie: een grote dosis foto’s
Foto’s kunnen het receptenboek maken of breken. Goed inlezen van tevoren is dus wel vereist, want receptenfoto’s zijn niet makkelijk te maken. Je moet bijvoorbeeld van tevoren goed nadenken over elke stap, zodat je geen enkele stap vergeet te fotograferen. Misschien kies je ervoor om niet elke stap in het kookproces vast te leggen op beeld, maar alleen het eindresultaat. Bedenk van tevoren goed hoe je dit wilt aanpakken. Houd dus de tekst scherp in de gaten en baseer daar je foto’s op. Wil je nog meer tips voor receptenfotografie?
Stap vier: een theelepel vrolijke achtergronden
Voordat je daadwerkelijk het receptenboek gaat samenstellen kun je het beste nog even nadenken over de achtergrond die je wil gebruiken. Wat voor impressie wil je het receptenboek geven? Kies vooral een leuke achtergrond die jou meteen vrolijk maakt wanneer je het receptenboek openslaat. Tip: denk ook goed na over welke afbeelding je op de omslag. Dit maakt het verschil tussen een goed receptenboek en een geweldig receptenboek!
Stap vijf: verwarm de tijdschrift-oven voor!
Nu je alle ingrediënten hebt verzameld voor jouw tijdschrift is het tijd om de tijdschrift-oven voor te verwarmen. Oftewel: alles klaarzetten zodat wij jouw receptenboek kunnen maken! Je kunt op twee manieren jouw teksten invoegen: door het Word-bestand te converteren naar een jpeg-bestand en deze toe te voegen aan jouw tijdschrift, of door de teksten te kopiëren en te plakken in het tijdschrift. Kies wat voor jou het makkelijkst werkt. Vervolgens plaats je foto’s bij de teksten. Als laatste stap voeg je de foto voor de omslag toe en de achtergrondfoto’s. Als je vragen hebt over het toevoegen van foto’s of iets anders dat onduidelijk is in de software, kan je altijd even een kijkje nemen in onze handleiding.
Binnen een paar werkdagen heb je jouw receptenboek binnen en kun je lekker gaan kokkerellen met je eigen recepten!
Tip: je kan ook een fotoboek gebruiken om een mooi receptenboek te maken!