How to: zo kun je een storm fotograferen!
09 augustus 2017 
in Blog

How to: zo kun je een storm fotograferen!

Wanneer het stormt zijn we al gauw geneigd om binnen te blijven. Ontzettend zonde, want heb je al eens gekeken hoe fotogeniek een storm is? Een storm heeft iets duisters en dit zorgt voor prachtige intense foto’s! Een storm fotograferen is wel een lastig taakje en als fotograaf die je dan ook rekening te houden met een aantal dingen zoals: het beschermen van je camera en het beperkte licht. Wil je een storm fotograferen, dan moet je dit artikel zeker lezen: wij hebben namelijk opgezocht hoe je dit het best kunt doen!

Bescherm je camera

Wanneer je gaat fotograferen in een storm is het belangrijk dat je jouw camera beschermt tegen het weer. Ondanks de waterdichte compact camera’s die er tegenwoordig zijn, houden de meeste camera’s nog steeds niet van water. Niet echt handig tijdens het fotograferen van een storm natuurlijk! Gelukkig zijn er manieren waardoor je toch in een storm kunt fotograferen:

Lees meer: tips voor herfstfotografie

1.Regenhoes

Een storm fotograferen kun je doen met een regenhoes, ook wel ‘rainsleeve’ genoemd. Deze hoes kun je kopen om jouw camera en het objectief te beschermen tijdens een flinke regenbui. De hoes is zo ontworpen dat deze over het objectief, de camera en jouw arm wordt geplaatst om zo te voorkomen dat de regen bij de camera komt. De zak is ook nog eens doorzichtig, wat ervoor zorgt dat je jouw foto’s gewoon kunt terugkijken!

2. Zoek beschutting

Wanneer je een storm wilt fotograferen is het belangrijk dat je beschutting zoekt. Zo blijven jijzelf en je camera droog! Ga onder afdakjes staan, of achter grote objecten om jezelf te beschermen van regen en wind! Geen beschutting in de buurt? Neem dan een paraplu mee waar jij en je camera onder kunnen staan!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

3.Voorkom druppels op de lens

Tijdens een storm fotograferen bestaat de kans dat er regendruppels op jouw lens vallen. Dit kun je voorkomen door een zonnekap aan jouw lens te bevestigen. Regendruppels zijn niet alleen schadelijk voor jouw camera, maar zullen er ook voor zorgen dat er een vlek zichtbaar is op de foto. Enorm zonde natuurlijk! Heb je een zonnekap bevestigd? Check dan toch regelmatig even of er druppels op jouw lens terecht zijn gekomen. Zo kom je thuis niet voor verassingen te staan!

Een storm fotograferen met weinig licht

Nog een uitdaging tijdens het fotograferen in een storm is dat er weinig licht beschikbaar is. Dit zorgt ervoor dat jouw foto’s al snel donker of juist overbelicht kunnen uitvallen wanneer je in de automatische stand schiet. Om dit te voorkomen is het dus belangrijk dat je de belichting van jouw foto handmatig instelt. Zo kun je zelf bepalen hoe donker of licht jouw foto wordt door middel van het diafragma, de ISO-waarde en de sluitertijd. Wanneer het stormt kun je de belichting het beste regelen met een groter diafragma en een iets hogere ISO-waarde.

Dynamische afbeeldingen tijdens een storm

Wanneer je een storm wilt fotograferen is het belangrijk dat je opzoek gaat naar afbeeldingen die de impact laten zien van de storm. Ga dus op zoek naar composities en contrasten die de wind, regen of het geweld van de storm laten zien. De volgende tips kunnen je hierbij helpen:

1. Ga op zoek naar impact

Hierboven werd het al even kort genoemd: fotograaf de impact van de storm. De impact van de storm laat zien hoe krachtig deze is. Impact kun je vaak mooi fotograferen door het punt te zoeken waar de storm met de ‘gewone’ wereld botst. Bijvoorbeeld de zee die hard tegen de kade slaat, regen die tegen een raam aanvalt, blikseminslag of de wind in een vlag of boom. Dit zijn vaak momenten waarop je goed kunt zien wat de storm aanricht. Door deze te fotograferen kun je dit ook in jouw foto’s laten zien!

2. Hoe fotografeer je regen?

Een ander aspect van storm dat je kunt fotograferen is de regen. Dit kun je het beste doen door tegen het licht in te fotograferen. Fotografeer je met het licht mee zullen de regendruppels niet zo heel erg opvallen. Daarnaast kun je door middel van de sluitertijd ervoor zorgen dat je de druppels als het ware ‘bevriest’ in de lucht of dat zij als strepen zichtbaar zijn in jouw foto. Druppels bevriezen doe je met een hoge sluitertijd zoals 1/400 en strepen krijg je met een sluitertijd van 1/60. Hier kun je dus mee variëren in jouw foto’s!

3. Toon de wind

Daarnaast willen we je een trucje meegeven om de wind zichtbaarder te maken in jouw foto’s. Dit kun je allereerst doen door onderwerpen in jouw foto’s te plaatsen die gevoelig zijn voor wind. Hierbij kun je denken aan bomen, vlaggen en bijvoorbeeld slingers. Daarnaast kun je de wind in water zichtbaar maken door een lange sluitertijd in te stellen op jouw camera. Neem je een sluitertijd van 1/60 dan zullen de vormen van de wind zichtbaar worden als strepen in het water. Uitproberen dus!

Over de schrijver
Sinds 2015 ben ik eigenaar van Het Fotoalbum en zijn we bezig om de beste prijs/kwaliteit verhouding met de beste service die er is.Daarnaast proberen wij makers van fotoboeken te inspireren met mooie blog verhalen.
Reactie plaatsen