Tips voor het maken van zwart wit foto’s
03 maart 2022 

Tips voor het maken van zwart wit foto’s

Het maken en bewerken van een zwart wit foto kan soms een lastige opgave zijn. Toch hoeft   zwart wit fotografie niet zo lastig te zijn als het lijkt. Er zijn verschillende eenvoudige en gevorderde trucs om het maken van zwart wit foto’s makkelijker te maken. Zo hoef je niet elke keer te klungelen bij het bewerken of maken van zwart wit foto’s. Hieronder volgen 3 tips om de mooiste zwart wit foto’s te maken!   

  

Tip 1: Fotografeer in kleur   

Je kan tijdens het maken van de foto de instellingen gewoon laten staan op een kleuren foto. Dit maakt verschillende dingen een stuk makkelijker. Zo kan je van een kleuren foto altijd een zwart wit foto maken maar is dit andersom een lastiger verhaal. Maak je foto’s dus altijd in kleur! Zo heb je achteraf een kleuren foto en een zwart wit foto. Ook zorgt de zwart wit functie er voor dat je camera minder kleuren oppakt. Hierdoor heb je tijdens het bewerken van je zwart wit foto minder mogelijkheden. Met een kleuren foto heb je de meeste bewerkingsmogelijkheden voor je zwart wit foto. Zo kan je zelf het contrast en de zwart wit tonen zo breed mogelijk aanpassen.  

  

Tip 2: De juiste techniek   

Bij het maken van een mooie zwart wit foto kan je verschillende technieken toepassen. Zorg er voor dat je goed weet wat je doel is en hoe je dat doel wilt behalen. Zo kan je je techniek aanpassen op je doel. Denk hierbij aan hoe licht of donker je de foto wilt. Ook is het erg aan te raden dat je je zwart wit foto’s in ‘RAW’ schiet. Dit houdt in dat je je foto’s in een groter bestand maakt. Hierdoor krijg je ook extra data binnen waarddoor je meer bewerkingsmogelijkheden hebt.    

  

Tip 3: Het juiste gebruik van kleurfilters   

Wanneer je foto gemaakt is blijft er maar 1 ding over, het bewerken van de foto. Zorg ervoor dat je de foto netjes bewerkt om een mooi resultaat te behalen. Je kan spelen met de kleurfilters om zo te kijken hoe jouw zwart wit foto veranderd. Hierdoor kan je geheel zelf de foto bewerken zoals jij wilt.    

 

 

Over de schrijver
Sinds 2015 ben ik eigenaar van Het Fotoalbum en zijn we bezig om de beste prijs/kwaliteit verhouding met de beste service die er is. Daarnaast proberen wij makers van fotoboeken te inspireren met mooie blog verhalen.
Reactie plaatsen