Tips voor onderwaterfotografie

De onderwaterwereld: een kleurrijke wereld waar we vaak geen genoeg van kunnen krijgen. We gaan heerlijk snorkelen op vakantie of kiezen ervoor om ons geluk onder water te beproeven met een professionele duikinstructeur. Eenmaal weer boven wil je dolgraag laten zien hoe prachtig de wereld is die jij net bezocht hebt. Gelukkig is dat met de technologie van tegenwoordig een eitje! Vandaar dat wij de beste tips hebben voor onderwaterfotografie! Zo kun je dat de volgende keer ook laten zien in je vakantieboek.

 Apparatuur 

Een onderwaterset voor een spiegelreflex is behoorlijk duur Gelukkig zijn er tegenwoordig een hoop andere mogelijkheden!

Een behuizing voor een compacte camera zijn al veel goedkoper, al is dat misschien niet het gewenste effect wat je dan wil hebben. Er zijn tegenwoordig ook veel Actioncams beschikbaar waarmee je ook onderwater kunt fotograferen en/of filmen, zoals een GoPro.

Ook bestaan er onderwaterbehuizingen voor je telefoon. Deze zijn al vanaf 10 euro beschikbaar. Vaak kun je hier maar 3 meter onderwater mee, dus als je echt wilt duiken kun je beter een duurdere hoes van 40 euro kiezen. Deze zijn betrouwbaarder en hier kun je dieper mee duiken. Heb jij een iPhone 7 of hoger? Dan kun je tot 30 minuten ook zonder behuizing onderwater fotograferen! Maar pas op: Apple vergoedt geen waterschade.

 Ken je camera

Onderwaterfotografie is niet makkelijk. Je moet tijdens het zwemmen stabiel kunnen blijven en ook nog eens de juiste instellingen zoeken. Zorg er dus voor dat je goed weet waar de knopjes op je camera zitten om bijvoorbeeld de belichting aan te passen. Zo voorkom je dat je foto’s veel te donker worden onderwater. Ook is het slim om je camera automatisch scherp te laten stellen.

 Gebruik een korte sluitertijd

Wanneer je onderwater gaat fotograferen merk je al snel dat het lastig is om de camera stil te houden. Om bewogen foto’s te voorkomen is het handig om een korte sluitertijd te gebruiken. Je moet er wel rekening mee houden dat je dan meer licht nodig hebt.

 Wanneer je gaat fotograferen is het slim om je camera op een sluitertijd van 1/200 seconde of 1/250 seconde te zetten met een klein diafragma en de ISO-waarde zo laag mogelijk. Het ezelsbruggetje is dat je de sluitertijd minimaal gelijk moet houden aan het maximale brandpunt van je lens. Dus bij een 18-200mm lens moet de camera minimaal een sluitertijd van 1/200 gebruiken om bewegingsonscherpte te voorkomen. 

Lees ook: De basis: ISO, diafragma en sluitertijd. 

Het beste is om je camera op bulk-mode te zetten. Dit houdt in dat je heel snel heel veel foto’s achter elkaar kan maken. Op deze manier kun je snel reageren op een situatie en is het gemakkelijk om dat wat je wilt te fotograferen. Houd er wel rekening mee dat je geheugenkaart sneller vol zit. Neem dus voor de zekerheid een extra geheugenkaartje mee. 

Onderwaterfotografie en kleuren

Wanneer je onderwater wilt fotograferen moet je rekening houden met het feit dat water kleuren filtert uit het licht, met name de kleur rood! Dat betekent dat de kleuren die jij ziet op jouw camera veel fletser kunnen lijken. Dit kun je voorkomen door tijdens onderwaterfotografie een witbalans in te stellen. Veel onderwatercamera’s zullen deze optie aanbieden. Deze witbalansinstelling zorgt ervoor dat de kleuren veel beter zichtbaar worden. De witbalans helpt tot ongeveer een meter of 10 diep. Wil je nog dieper gaan fotograferen? Dan kun je het beste gaan werken met een externe flitser.

Wanneer jouw camera niet beschikt over de onderwater witbalans, zorg dan dat je jouw foto’s in ieder geval in. RAW maakt. Deze bestanden zijn vaak nog goed te bewerken in nabewerkingprogramma’s als Lightroom en Photoshop. Zo kun je de kleur vaak terugtoveren in de foto’s!

Belichting

Licht gedraagt zich anders onderwater. Wanneer je onderwaterfoto’s gaat maken is het dus belangrijk om rekening te houden met waar het licht vandaan komt. De mooiste foto’s maak je met het licht mee. Wanneer je met het licht mee fotografeert zorg je ervoor dat het licht op het onderwerp van de foto schijnt. Zo zorg je dat er zoveel mogelijk licht in jouw foto is en de kleuren in de foto een stuk helderder zullen zijn!

Lees ook: How to: fotograferen met zonlicht. 

Weet wat je wilt fotograferen

Op het gebied van lenzen is het belangrijk om te weten wat je vast wilt leggen. Je hebt een groothoeklens nodig voor grotere objecten. Op die manier kun je meer op één foto krijgen, zoals je op de foto hieronder ziet. De waterbestendige behuizing betekent dat je je lenzen onderwater niet kan verwisselen. Weet dus wat je gaat fotograferen en wat voor foto je wilt maken voordat je het water ingaat!

Als je vissen gaat fotograferen, dan moet je goed bekijken waar je heen gaat. Weet welke vissen er onderwater zijn, hoe ze zich gedragen en hoe gevaarlijk ze zijn voor je eigen veiligheid.

Wees creatief!

Verder willen we vooral zeggen: wees creatief! Ga op zoek naar verschillende standpunten en kijk goed om je heen. Probeer eens te fotograferen hoe het licht in het water breekt of probeer scholen met vissen vast te leggen. Wees ook eens creatief met de oppervlakte van het water, zoals in de foto hiernaast.

Tip: wil je scholen met vissen vastleggen? Gebruik dan de ‘bulk’ stand. zo heb je de meeste kans dat je een scherpe foto schiet.

Lees ook: Fotografietips: de beste invalshoeken voor de mooiste foto’s.

Is het jou gelukt om de onderwaterwereld mooi vast te leggen? Maak er een mooi vakantieboek van, zodat je jouw herinneringen altijd kunt bewaren!

 

 

 

 

 

Over de schrijver
Sinds 2015 ben ik eigenaar van Het Fotoalbum en zijn we bezig om de beste prijs/kwaliteit verhouding met de beste service die er is. Daarnaast proberen wij makers van fotoboeken te inspireren met mooie blog verhalen.
Reactie plaatsen