De basis: voorkom deze fouten tijdens het fotograferen!
13 juni 2017 
in Blog

De basis: voorkom deze fouten tijdens het fotograferen!

Voorop gesteld: fouten maken tijdens het fotograferen is een noodzakelijk kwaad. Zélfs professionele fotografen maken nog regelmatig fouten. Van de fouten die je maakt kun je namelijk enorm veel leren! Zo blijf je jouw fotografie skills constant verbeteren. Wat we wel zonde vinden bij Het Fotoalbum is fouten maken die niet nodig zijn! Daarom hebben wij voor jou de meest gemaakte fouten in de fotografie op een rijtje gezet. Hoef jij die fouten in ieder geval niet meer te maken!

Slechte voorbereiding

Het begint natuurlijk allemaal met de voorbereiding. Deze begint al ver voordat je ook maar één foto hebt gemaakt. Namelijk thuis al. Bedenk wat voor een foto’s je die dag wilt maken en zorg dat je de juiste materialen zoals lenzen, flitsers en opgeladen accu’s inpakt. Daarnaast is het verstandig om altijd meerdere geheugenkaarten mee te nemen. Zo hoef je nooit te stoppen met fotograferen, omdat je geen geheugen meer hebt!

Scheve horizon

Tijdens het fotograferen ben je vaak gefocust op het onderwerp van de foto. Logisch! Het onderwerp is natuurlijk precies wat je op de foto wilt hebben. Vaak vergeten fotografen dan ook naar de rest van het plaatje te kijken. Dit kan nog wel eens een scheve horizon tot gevolg hebben. Een scheve horizon is niet prettig voor het oog. Het verstoord de foto die je zojuist gemaakt hebt. Het voorkomen van een scheven horizon is vrij simpel, probeer stevig te staan en probeer de horizontale en verticale lijnen in jou afbeelding recht in beeld te krijgen. Heb je daar toch nog een beetje moeite mee? De meeste camera’s hebben hulplijnen waarmee het scherm in negen vlakken wordt verdeeld. Een handig hulpmiddeltje om toch een rechte horizon te krijgen!

Lees meer: Foto’s maken met je mobiele telefoon – Veelgemaakte fouten (die jij straks niet maakt!)

Fouten fotograferen Fouten fotograferen

Geen duidelijk onderwerp

Wanneer een compositie veel elementen bevat wordt het lastig om te zien wat het onderwerp van de foto is. Er is dan geen rustpunt waar het oog naartoe wordt getrokken. Daarom is het vaak verstandig om een compositie zo simpel mogelijk te houden. Probeer elementen die niet bijdragen aan de foto te elimineren. Dit kun je doen door dichterbij het onderwerp te komen of door gebruik te maken van een zoomlens. Zo zorg je ervoor dat er zo min mogelijk afleid van het onderwerp van de foto!

Te weinig foto’s

Wat we vaak zien bij het fotograferen is dat mensen één enkel moment willen vastleggen in één keer. Dit zorgt ervoor dat veel foto’s mislukken, omdat ze onscherp zijn of bewogen. De grootste kans op een geslaagde foto creëer je door meerdere foto’s van hetzelfde moment te maken. Je zult zien dat de foto’s ondanks hun gelijkenis toch grote verschillen bevatten. Zo kan je achteraf de beste foto’s selecteren en bewaren. Maak de selectie overigens niet op het kleine scherm van je camera, maar op een laptop of computer. Dan kun je pas echt goed zien wat de beste foto is.

Overbodig zoomen tijdens het fotograferen

De zoom functie is een fijn handigheidje van de camera. Het geeft je de mogelijkheid objecten die ver weg zijn van dichterbij te fotograferen. De zoom functie draagt alleen wel een risico met zich mee. Het is namelijk zo dat foto’s die gemaakt zijn met zoom gevoeliger zijn voor beweging. Dat wil zeggen dat foto’s met zoom veel sneller onscherp worden. Die zoom is dus vooral ontzettend handig als je niet dichterbij je onderwerp kunt komen en kun je dus beter niet gebruiken als je zelf naar je onderwerp toe kunt lopen!

Verkeerde focus

Een verkeerde focus is ontzettend zonde van je foto! Neem dus de tijd om de focus op het onderwerp van de foto te leggen. Dit kun je zowel handmatig als met de autofocus van je camera doen. De autofocus is echter zo ingesteld dat het scherpte punt van de foto zich in het midden bevind. Dat is best lastig als je in je compositie bijvoorbeeld gebruik wilt maken van de regel van derden. Wil je toch gebruik maken van de autofocus? Zorg dan dat je het onderwerp eerst in het midden van de foto scherp stelt. Je kunt daarna terwijl je de afdruk knop half ingedrukt houdt de camera langzaam naar de gewenste positie verschuiven!

Alle mooie foto’s die je maakt kun je daarna verzamelen in dit leuke verzamelalbum!

Over de schrijver
Sinds 2015 ben ik eigenaar van Het Fotoalbum en zijn we bezig om de beste prijs/kwaliteit verhouding met de beste service die er is.Daarnaast proberen wij makers van fotoboeken te inspireren met mooie blog verhalen.
Reactie plaatsen