Fashionfotografie: alle ins en outs en de trends voor 2019
20 februari 2019 

Fashionfotografie: alle ins en outs en de trends voor 2019

De Fashion Week in New York is alweer voorbij. Gisteren is de Fashion Week in Londen van start gegaan, hierna zijn de modesteden Milaan en Parijs aan de beurt. De Fashion Week is de ultieme gelegenheid voor stylisten (en alle andere modeliefhebbers) om te kijken welke trends je in 2019 kunt verwachten. In deze blog vertelt styliste Suzette Vedder alle ins en outs van fashionfotografie. Voor haar opleiding aan de Style School by Danie Bles, is zij dagelijks bezig met het voorbereiden van verschillende fashion shoots. En is ze uiteraard ook verantwoordelijk voor hoe de outfit op beeld overkomt.

Meet Suzette Vedder

“Ik ben Suzette Vedder, 22 jaar en volg momenteel de opleiding Allround Styling aan de Style School by Danie Bles. Tijdens deze opleiding leer je alle ins en outs van het styling vak. Denk hierbij aan: fashion-, personal-, celebrity-, en event styling. Van kleins af aan ben ik altijd al met mode bezig. Het maakt niet uit waar ik ben, mode is overal! Ik vind het heerlijk om op straat mensen te bekijken, uren te scrollen op Instagram en Pinterest en winkels af te struinen, zowel fysiek als online. Er is niks mooiers dan van je hobby je baan maken!”

Fashion shoots

“In het styling vak ben je vaak bezig met welke kleding wel of juist niet goed overkomt op foto’s. Bij een fashion shoot is het belangrijk dat alles op de foto klopt, zowel de sfeer, de omgeving als de kleding. Het is zonde als de kleding volledig wegvalt op een foto. Dit is overigens ook niet fijn voor de (eventuele) opdrachtgever. Items die het heel g

oed op beeld doen zijn:

1. Metallic items

Wil jij dat je outfit eruit springt? Maak dan gebruik van metallic items. Door de flits van de camera komt een metallic item beter naar voren. Het item zal een echte eye catcher zijn.

2. Kleur

Neutrale tinten kunnen heel mooi zijn, maar zijn niet heel interessant op een foto. Denk out of the box! Vaak zijn combinaties die je zelf missc

hien niet zou dragen heel mooi op beeld. Zorg voor kleur in je foto. Felle kleurencombinaties doen het heel goed en maken de foto juist interessant.

3. Structuur

Hier bedoelen we niet de structuur van je shoot mee, maar de structuur van de stoffen. Probeer hier meer aandacht aan te besteden. Van welke stof is dit item gemaakt? Misschien is het wel met de hand gemaakt en heb je een prachtig geweven stof. Denk bijvoorbeeld aan een tweed jasje. Ik vind het persoonlijk heel tof als deze structuur mooi naar voren komt op een foto. Bij styling zit het hem allemaal in de details.

Bij het voorbereiden van de styling voor een shoot is het belangrijk om met het bovenstaande rekening te houden. Vraag jezelf af: welk product heb ik in handen? En hoe kan ik deze het beste laten uitkomen? Zorg dat dit ook aansluit op je concept.”

Portfolio

“Als (beginnend) stylist is een portfolio het belangrijkste wat er is. Je portfolio zorgt er namelijk voor dat je nieuwe klussen binnen krijgt. Daarnaast is je portfolio je eigen persoonlijke visitekaartje. In het modevak staat creativiteit bovenaan. Het is belangrijk dat de opdrachtgever je werk begrijpt en dat je jezelf kan onderscheiden van de rest. Het is dan ook van b

elang dat je portfolio op een creatieve manier ontworpen is. Zorg dat je eigen identiteit duidelijk naar voren komt. Een tip is om je portfolio als fotoboek te laten afdrukken. Maak een mooie cover en houd de inhoud clean en strak, met alleen je beste werken. Het Fotoalbum heeft al fotoboeken vanaf 6 euro, in alle soorten en maten. Wij raden aan om een harde cover te gebruiken of te gaan voor een spiraal fotoboek, omdat dit er het meest professioneel uitziet. Gegarandeerd dat je opvalt bij de opdrachtgever!”

Lees ook: Tips voor straatfotografie

          

Fashion Week 2019

“Dit is de tijd van

het jaar waar iedereen in de modebranche op zit te wachten. De Fashion Week is van start gegaan en ondertussen zijn de eerste weken alweer voorbij. Terwijl het nog niet eens zomer is, zijn we in modeland al volop bezig met de trends voor de herfst en winter van 2019/2020. De bekende merken Tom Ford en Ralph Lauren hebben de eerste week afgetrapt en er volgen nog minstens 100 shows in de opvolgende weken in Londen, Milaan

en Parijs. Tijdens deze shows geven verschillende merken voorproefjes van hun nieuwe collecties.”

“Eén van mijn

favoriete ontwerpers is Sally Lapointe”, aldus Suzette Vedder. “Ze ontwerpt collecties die allemaal ‘ready-to-wear’ zijn, waarbij kleur centraal staat. De New York Fashion Week is het meest commercieel van de vier steden. Deze ontwerpster heeft daarom ook hier haar werk getoond.”

“Trends die ik zie aankomen zijn:

  • Oversized jassen: deze jassen vallen wat groter dan een ‘normale’ jas. Je ziet dus geen taille. Ik verwacht vooral veel brede schouders met schoudervulling.
  • Puffed jackets: deze jassen zijn veelal gevuld met dons of synthetische materialen. Deze dikke jassen beschermen je hartstikke goed tegen de kou. Je ziet ze dan ook steeds meer, in verschillende maten en stoffen. Zo zie je vooral de fluwelen puffer steeds meer verschijnen.
  • Ton sur ton kleuren: dit begrip waarvan vele niet weten wat het betekent, maar wat een vrij makkelijke betekenis heeft. Het houdt namelijk in dat je gebruik maakt van kleuren die een overeenkomst hebben. Kleuren met dezelfde opbouw en afkomstig uit dezelfde kleursoort.
  • Army kleuren: voor de herfst 2019 zijn army kleuren dé kleuren. Denk hierbij aan legergroen, bruin en beige.”

“De échte trends die we terug gaan zien in de herfst en winter van 2019/2020 zijn afhankelijk van wat de designers de rest van de Fashion Week gaan tonen op de catwalk in Londen, Milaan en Parijs. Als stylist is het van belang om deze ontwikkelen in de gaten te houden en het grote publiek voor te zijn. Kies jouw favoriete looks alvast uit, deze dienen als inspiratie voor je volgende shoots.”

Fashionfotografie

“Nog een aantal kleine tips waar je rekening mee moet houden tijdens het maken van een fashion shoot: scout vooraf je locatie. Het beste is om deze te bezoeken op het tijdstip dat je ook werkelijk gaat shooten. Dit zorgt ervoor dat je een duidelijk beeld hebt van het lichtval en hoe je kleding uitkomt tegenover de achtergrondkleuren. Probeer de sfeer lekker ontspannen te houden. Als een model niet op zijn gemak is zie je dit altijd terug in de foto en dat zou zonde zijn! En last but not least: zorg voor een goede fotograaf die oog heeft voor detail, maar die ook goed is in het nabewerken. Dit kan een foto maken of breken!”

Lees ook: Portfolio maken: zo doe je dat!

“Hopelijk heb je wat aan al mijn tips en is je volgende fashion shoot een groot succes! Heb jij foto’s thuis liggen waar je nog steeds niks mee hebt gedaan? Maak hier dan direct een mooi portfolio van. Zo heb je overzicht van je mooiste werken, die je altijd bij je kan dragen. Dit zorgt voor een professionele uitstraling!”

Over de schrijver
Sinds 2015 ben ik eigenaar van Het Fotoalbum en zijn we bezig om de beste prijs/kwaliteit verhouding met de beste service die er is. Daarnaast proberen wij makers van fotoboeken te inspireren met mooie blog verhalen.
Reactie plaatsen