Die prachtige lucht met rode en roze gloed is niet alleen heerlijk om naar te kijken, maar ook heel mooi om te fotograferen! Vaak is het lastig om het kleurenspel dat jij in de lucht ziet op beeld te krijgen. Hoe leg je een zonsondergang nou eigenlijk zo mooi mogelijk vast? Wat heb je daarvoor nodig? Wij hebben de beste tips voor jou op een rij gezet!
Wees op tijd
Om te beginnen: zorg ervoor dat je op tijd bent! Een uur voordat de zon echt onder gaat is er prachtig zacht licht. Met het zachte zonlicht kan je mooie natuurfoto’s maken. Zodra de zon echt ondergaat is het… Natuurlijk fantastisch om de lucht te fotograferen. Dus: voordat je naar locatie gaat is het wel verstandig om te weten waar de zon ondergaat en hoe laat. Hier zijn veel apps voor ontwikkeld! De apps die wij handig vinden zijn: Sunrise Sunset en Zon Positie en Sunrise.
Ga niet te vroeg weg!
Veel fotografen maken de fout dat ze naar huis gaan zodra de zon achter de horizon is. Maar je mist dan het beste moment! Zodra de zon achter de horizon verstopt is worden de kleuren nog intenser. Bij een goede zomerse avond kan de lucht een uur na zonsondergang nog steeds een rode gloed hebben. Dit is heel mooi om vast te leggen, omdat de donkere lucht van de nacht een spectaculair gezicht geeft.
Lensflare
Met een zonsondergang vastleggen wil je de lensflare voorkomen. De zon staat wat lager, waardoor de zon net schuin in je lens kan vallen. Hierdoor kun je strepen of bolletjes in de foto krijgen. Door je camera een klein stukje te draaien is het probleem vaak al opgelost. Om het in een keer te kunnen voorkomen is het verstandig om een uv-filter aan te gebruiken. Dit zorgt ervoor dat binnen een bepaalde afstand het ultraviolet licht wordt gefilterd, waardoor de foto minder blauw wordt en er geen lensflare ontstaat. Sommige fotografen kiezen er juist voor om een lensflare in hun foto te laten of voegen dit zelfs later extra toe in de nabewerking!
Angst voor wolken
Veel mensen hebben een soort angst voor wolken. Zijn er wolken? Dan gaan ze deze echt niet fotograferen, want dat verpest het hele plaatje… Dit is natuurlijk smaak,maar probeer juist eens de wolken mee te nemen in de foto! Wolken kunnen een foto namelijk pit en karakter geven. Daarnaast kunnen wolken voor apart lichtinval zorgen en de kleur van de lucht nog bijzonderder maken.
Instellingen
Bij zonsondergangfotografie kan je beter niet je camera op automatisch zetten. De camera wil namelijk alles belicht hebben en omdat het steeds donkerder wordt laat de camera meer licht binnen. Hierdoor ontstaat dus een overbelichte foto. Je kan dit oplossen door de foto te gaan ‘onderbelichten’. Dit doe je door middel van het +/- teken op je camera. Door de camera minder licht te geven zal de foto ook niet overbelicht raken.
Het beste is om de foto’s te maken vanaf een statief. Hierdoor kan je sluitertijd namelijk heel lang staan en hoeft de ISO niet omhoog. Een hoge ISO-waarde wil je voorkomen, want hierdoor ontstaat er ruis. Dat zijn de pixels die je dan gaat zien. Om je foto mooi scherp te krijgen kan je het beste gebruik maken van een diafragma rond de 8.
Heb je nou geen idee wat ISO-waarden en diafragma zijn? Lees hier dan meer over in onze blog!
Compositie
De zon in het midden van de foto is natuurlijk prachtig, maar probeer het ook eens anders! Zet er voorwerpen voor of plaats de zon eens rechts van je foto. Door de zon ergens anders te plaatsen krijg je meer spanning in de foto. Als je een voorwerp of een persoon fotografeert met de zonsondergang op de achtergrond is het wel belangrijk dat je flitst. Als je geen flits gebruikt wordt de persoon of het voorwerp op de foto onderbelicht… en dat wil je natuurlijk voorkomen! Je kan er ook voor kiezen niet te flitsen. Hierdoor ontstaat namelijk een silhouet, wat ook erg mooi kan zijn.
Heb jij nou z’n prachtige zonsondergang vastgelegd? Laat deze dan afdrukken voor bij jou aan de wand!