De mooiste bliksemfoto's maak je met deze tips!
13 november 2018 
in Blog

De mooiste bliksemfoto's maak je met deze tips!

Ieder nadeel heeft zo zijn voordeel. Zo is de herfst nu toch echt volop bezig, maar doordat het slechter weer is ligt een heftige onweersbui eerder op de loer. Wel ziet het er altijd spectaculair uit, die flitsen in de lucht. Zou jij hier graag foto´s van willen maken, maar weet je niet goed hoe je dit het beste kunt aanpakken? Lees hieronder een aantal tips die je helpen om de mooiste bliksemfoto’s te maken. 

Maak gebruik van een lange sluitertijd

Sluitertijd omvat de tijd dat de sluiter van de camera openstaat. Met een lange sluitertijd komt er dus meer licht in de camera. Dit is handig bij het fotograferen van bliksem. Hoe langer de sluitertijd namelijk is, hoe meer bliksemflitsen je kunt vastleggen. Door de lange sluitertijd kun je wel het beste werken met een statief, anders heb je kans op bewegingsonscherpte. Stil houden die camera dus!

Diafragma en ISO-waarde om een overbelichte foto te voorkomen

Bij bliksemfotografie is het belangrijk om het diafragma (lensopening) voldoende dicht te draaien. Dit doe je zodat je foto niet overbelicht kan raken. Verder is het belangrijk om een lage ISO-waarde te gebruiken zodat je voorkomt dat er een ruis ontstaat op de foto. Ook dit helpt mee om de foto niet overbelicht te laten worden, zodat je de sluitertijd langer aan kunt zetten.

  

Lees ook: Vijf tips voor fotograferen tijdens de donkere maanden

Gebruik een grijsfilter

Een grijsfilter is niet nodig in de avond als het donker is, maar komt overdag wel erg goed van pas. Het is een soort zonnebril voor je camera en zorgt er dus voor dat je ook overdag kunt werken met een langere sluitertijd.

De juiste timing en een beetje geluk

Onweer is meestal (helaas) van korte duur. Houd daarom de sites van buienradar of bliksemradar goed in de gaten om te zien waar en wanneer de onweer plaats gaat vinden. Snel je tas inpakken en dan naar plek racen om nog op tijd te zijn voor het schieten van mooie plaatjes.

Laat je mooiste bliksemfoto´s afdrukken

Als je met al deze tips een mooie foto hebt weten te maken van de bliksem, kun je hem direct laten afdrukken. Doe dit bijvoorbeeld op een mooie wanddecoratie van plexiglas of aluminium. Hierop word je foto haarscherp afgedrukt en kun jij nog eens nagenieten van al het moois dat je hebt gezien.

Bekijk de mogelijkheden van wanddecoraties die Het Fotoalbum heeft. Liever niet aan de muur, maar de foto´s even doorbladeren? Kies er dan voor je foto´s te laten afdrukken in een mooi fotoboek.

Lees ook: How to: zo kun je een storm fotograferen! 

Over de schrijver
Sinds 2015 ben ik eigenaar van Het Fotoalbum en zijn we bezig om de beste prijs/kwaliteit verhouding met de beste service die er is.Daarnaast proberen wij makers van fotoboeken te inspireren met mooie blog verhalen.
Reactie plaatsen