Macrofotografie tips: zo maak je de mooiste detailfoto's
23 maart 2019 
in Blog

Macrofotografie tips: zo maak je de mooiste detailfoto's

Benieuwd hoe fotografen altijd van die prachtig mooie foto’s maken? Eén van die trucjes is het fotograferen van details, ook wel macrofotografie genoemd. Je kent het wel, die ‘ingezoomde’ foto’s die een mooi sfeerbeeld geven. Daarnaast is het leuk dat bij detailfotografie vaak slechts een deel van het object gefotografeerd wordt. Onze hersenen maken dan zelf het object compleet. Wil jij ook dit soort gave kiekjes schieten? Lees dan snel verder!

Details fotografeer je van dichtbij!

Dit klinkt misschien een beetje voor de hand liggend, maar wanneer je details wilt gaan fotograferen is het belangrijk om dichtbij het object te staan. Zo kun je zelfs de meest kleine details goed vastleggen. Dicht op je onderwerp komen kun je doen op twee verschillende manier: inzoomen of ernaartoe lopen. Inzoomen is vooral aan te raden wanneer je niet dichter op een onderwerp af kunt lopen. Het gebruiken van de zoom zorgt er namelijk voor dat jouw foto scherpte en kwaliteit verliest. Dat wil je natuurlijk niet! Gebruik dit dus écht alleen als je niet anders kunt. Wil je toch gaan zoomen, zorg dan dat je beschikt over een goede lens. Om echt goede detailfoto’s te maken maak je gebruik van een 50 mm lens met tussenringen. Tussenringen zijn weinig meer dan een verlengstuk van je objectief. Je zet een, twee of drie ringen tegelijkertijd tussen je objectief en je body. In de tussenringen zit geen glas, je kunt er gewoon je vinger doorheen steken. Er zit bewust geen glas in de tussenringen, omdat deze alleen ervoor zorgen dat de minimale scherpstelafstand korter wordt. Daarmee wordt de vergrotingsfactor groter. Door je lens te verlengen kun je je onderwerp dus dichterbij je lens plaatsen.

Bij macrofotografie moet je wel zelf scherpstellen. Sommige lenzen kunnen het ook automatisch, maar als je het zelf doet hou je ook meer controle over je beeld.

Maak het spannend

Bij macrofotografie is het vooral belangrijk dat jouw afbeelding aantrekkelijk is om naar te kijken. Dit kun je doen door de foto spannend te houden voor de kijker. Eerder kon je al lezen dat onze hersenen zelf een object compleet maken. En dat maakt het extra leuk tijdens het fotograferen. Speel hier dan ook mee wanneer je composities aan het maken bent. Ga op zoek naar interessante hoeken en kijk hoe je ervoor kunt zorgen dat je jouw onderwerp op een unieke wijze fotografeert.

Lees ook: 5 landschapfotografie tips

    

Gebruik de seizoenen

De verschillende seizoenen zijn uitermate geschikt voor het schieten van detailfoto’s. In ieder seizoen is namelijk een detail te vinden dat sprekend is voor die tijd van het jaar. Denk bijvoorbeeld aan het fotograferen van vorst op planten in de winter of gevallen bladeren in de herfst. Maar je kunt ook inzoomen op prachtige bloemen in de lente of ijskoude biertjes in de zomer. Wees creatief en probeer van alles wat je ziet de details te zien. Het belangrijkste bij detailfotografie is dat je verder kijkt dan een ‘totaalplaatje’. Probeer te zien hoe de druppels van het flesje bier afglijden en fotografeer dat vervolgens. Houd een vlinder in de gaten terwijl ze van bloem naar bloem vliegt. Kortom: let op de details, dan zie je ze vanzelf. Het mooie is dat kleine dieren vaak niet opvallen. Met macrofotografie kun je hier meer aandacht aan besteden. Probeer de ogen, vleugels, huid of vacht op beeld te krijgen. Zo krijg je verschillende interessante structuren op beeld, die je anders niet zou zien.

Abstracte detailfotografie

Is het je wel eens opgevallen dat detailfotografie soms bijna abstract lijkt? Als je zelf abstracte foto’s wilt maken is het belangrijk dat je dicht op je onderwerp komt. Zorg dat de kijker de vorm van jouw onderwerp niet meer kan herkennen. Vervolgens focus je op het onderdeel van de foto dat je wilt fotograferen en stel het scherp. Zo kun je zelf de meest kunstzinnige abstracte foto’s maken!

Oefen eerst thuis

Macrofotografie hoeft niet per se buitenshuis. Je kunt ook eerst binnen oefenen met het scherpstellen en de afstanden. Hieronder geven we een leuk voorbeeld om uit te proberen.

Benodigdheden:

  • Een schaal/bord van glas
  • Zonnebloemolie
  • Afwasmiddel
  • Water
  • Gekleurd papier
  • 4 bakstenen of iets anders waarmee je de bak mee kan verhogen

Apparatuur:

  • Lamp
  • Camera
  • Statief
  • Tussenringen

Zorg voor een kleurrijke achtergrond zodat deze kan opgenomen worden in de foto. Gebruik bijvoorbeeld inpakpapier. Kies voor een kleurtje, meerder kleuren of zelfs glitters. Niks is te gek! Bovenop je achtergrond komt de glasplaat te liggen. Het maakt niet uit wat je precies hiervoor gebruikt. Als het formaat maar groot genoeg is. De glasplaat moet echter niet direct op het inpakpapier komen te liggen. Plaats daarom aan beide kanten een verhoging, waardoor je nog steeds door het glas naar het inpakpapier kan kijken. Leg vervolgens een kleine hoeveelheid olie op de plaat, vervolgens wat afwasmiddel en dan wat water. Blijf van alles kleine hoeveelheden toevoegen totdat je bubbels ziet zoals op de onderstaande foto. Het makkelijkst is om de foto van bovenaf te schieten. Als je een statief hebt is het gebruik hiervan zeker aan te raden. Wees creatief en probeer verschillende afstanden en achtergronden uit! Wil je de compositie een beetje veranderen? Roer dan voorzichtig met een lepeltje door het mengsel. De resultaten van de shoot zie je hieronder!

 

Gebruik je detailfoto’s voor het maken van een fotoboek, of wees creatief met een fotoslinger.

Over de schrijver
Sinds 2015 ben ik eigenaar van Het Fotoalbum en zijn we bezig om de beste prijs/kwaliteit verhouding met de beste service die er is.Daarnaast proberen wij makers van fotoboeken te inspireren met mooie blog verhalen.
Reactie plaatsen