8 bruidsfotografie tips

Maak de mooiste foto’s tijdens een bruiloft

Ga je binnenkort je eerste bruiloft fotograferen? Gefeliciteerd! Het is een hele eer dat je gevraagd bent en dat betekent dat je goed bezig bent. Een bruiloft fotograferen blijft elke keer spannend, maar is ook heel waardevol werk. Een bruiloft is de mooiste dag van iemands leven en je hebt maar één kans om foto’s te maken. Het is logisch dat je daarom naar bruidsfotografie tips zoekt. Het Fotoalbum helpt je graag!Tip: ga eerst mee als ‘second shooter’, dan ben je de tweede fotograaf en kun je van alles uittesten zonder dat het gevolgen heeft. Er is immers nog iemand die foto’s maakt.

Zoek van te voren een mooie locatie

De hele dag door zal de bruidsfotograaf foto’s gaan schieten van het bruidspaar, de gasten en het eten, maar neem ook een momentje om het kersverse koppel even apart te nemen om een fotoshoot met ze te doen. Een locatie op het strand en bos doet het altijd goed, afhankelijk van het bruidspaar en de plek waar je bent. Dit kun je het best van te voren met het paar bespreken. Zo kan het ook zijn dat ze van een industriële stijl houden.

Sta altijd op scherp

Een bruiloft is een aaneenschakeling aan hoogtepunten en het liefst leg je alles vast. Niemand heeft gezegd dat een bruiloft fotograferen niet hard werken is! Het is vrij gebruikelijk om van 07:00 tot 01:00 op de been te zijn. Bereid je hier dus goed op voor. Begin ’s ochtends wanneer de bruid en bruidegom zich aankleden en eindig met het grote feest. Tip: neem ook wat te eten en drinken voor je zelf mee. Vaak mag je wel mee eten maar daar heb je niet altijd tijd voor.

Neem extra spullen mee

De grootste nachtmerrie voor elk fotograaf: apparatuur dat er mee stopt! Wil de bruidegom net een speech gaan geven, is je SD-kaart vol. Het kan natuurlijk altijd gebeuren dat er iets mis gaat, je hebt niet alles zelf in de hand. Neem daarom altijd reserve materiaal mee. Stop een SD-kaart op een plek waar je er snel bij kunt bijvoorbeeld. Extra batterijen en het liefst een extra camera zijn verder handig om mee te nemen.

Oefen met verschillende tijdstippen

Normaal gesproken kies je het beste moment van de dag om foto’s te schieten en meestal is dat rond zonsopkomst of ondergang. Een bruiloft duurt echter vaak een hele dag. Zorg daarom dat je met alle soorten licht kunt werken. Het felle licht midden op de dag is niet te vergelijken met het feest ’s avonds. Probeer van te voren de instellingen met je camera uit zodat je voorbereid bent.

Lees ook: Een blijvende herinnering aan een bijzondere dag

            

Kies ook voor detail

Tijdens een bruiloft maak je de meeste foto’s van het bruidspaar, de mooie jurk en mensen. Maar wat het fijne is aan een bruiloft is dat alles mooi is aangekleed. Meestal is de locatie al erg tof en bovendien versierd met bloemen en andere accessoires. En wat denk je van de bruidstaart en de ringen? Al deze details zijn van cruciaal belang tijdens een bruiloft. Het is daarom ook goed om deze dingen allemaal vast te leggen. Zo krijg je afwisselende foto’s en een totaalplaatje van de dag!

Bedenkt alternatieven voor als het slecht weer is

Slecht weer bestaat niet, een slechte voorbereiding wel! Hoewel de meeste mensen hopen op een zonnige bruiloft, is het voor de foto’s ook mooi als de zon er niet is. Met bewolking krijg je zachter licht en heb je geen last van harde schaduwen. En een beetje mist of regen zorgt bijvoorbeeld voor een mysterieus effect. Komt het echt met bakken uit de hemel, bedenk dan een alternatief voor de beelden die je buiten wilde schieten. Binnen is het vaak lastiger fotograferen. Tip: zorg voor een beschermhoes over je camera. 

Bekijk trouwalbums op inspiratie om te doen

De kans is groot dat het bruidspaar van je foto’s een fotoalbum laat maken of misschien doe je dat als fotograaf zelf wel. Bekijk daarom van te voren hoe anderen een fotoboek in elkaar hebben gezet. Zo kun je zien wat mooi is op beeld, maar ook in een album. Hierbij is de afwisseling en de kleur belangrijk. En wellicht haal je ook inspiratie uit bepaalde beelden!

Zorg dat je het draaiboek bij de hand hebt

De laatste tip is misschien ook wel de belangrijkste: zorg dat je precies weet wanneer er wat gaat gebeuren. Zo kun je op het juist moment op de juiste plek zijn. Wanneer de bruid naar het altaar loopt, en wanneer de taart wordt aangesneden bijvoorbeeld. Zo heb je tijd om je voor te bereiden door de juiste lens te pakken en je camera in te stellen.

 

Over de schrijver
Sinds 2015 ben ik eigenaar van Het Fotoalbum en zijn we bezig om de beste prijs/kwaliteit verhouding met de beste service die er is. Daarnaast proberen wij makers van fotoboeken te inspireren met mooie blog verhalen.
Reactie plaatsen