Het sportseizoen is weer begonnen en dat betekent dat er weer foto’s gemaakt worden van kinderen op het veld of partners die een balletje slaan. Een mooi actieshot op de tennisbaan, tijdens het fietsen of misschien wel een mooie yoga pose. Heb je nog handige tips voor sportfotografie nodig? Als je sport wilt fotograferen is het zaak dat je snel bent. Bij sportfotografie draait het namelijk allemaal om timing wanneer je het juiste moment wilt vastleggen. Het is dus niet vreemd als je wel eens onscherpe foto’s hebt of dat je vaak te laat bent om een goede foto te maken. Om ervoor te zorgen dat dit niet meer voorkomt hebben wij een complete gids voor het maken van sportfoto’s geschreven. Zo weet jij precies welke camera, materialen en trucjes er zijn om de beste sportfoto’s te maken!
Camera voor sportfotografie
Het maken van goede sportfoto’s begint natuurlijk allemaal met een goede camera. Wanneer je aan sportfotografie gaat doen is het belangrijk dat je gebruik maakt van een snelle camera en eventueel een snelle lens. Dit is zo belangrijk omdat jouw camera dan in staat is om de snelle bewegingen die vaak gemaakt worden tijdens het sporten goed vast te leggen. Als je een camera of lens gaat uitzoeken voor sportfotografie let dan op de volgende functies:
1. Zoom
De eerste functie die handig is bij het maken van sport foto’s is de zoom functie. Sport fotografeer je vaak vanaf de zijlijn en dat betekent dat je niet de optie hebt om dichterbij je onderwerp te komen. Onderwerpen bevinden zich dus vaak op een flinke afstand van jouw camera zoals voetballers, raceauto’s of zwemmers. Dit kun je oplossen door te kiezen voor een lens met een brandpunt van 70mm – 200mm. Deze lenzen beschikken over een grote zoom afstand en kunnen ervoor zorgen dat je jouw onderwerp toch volledig in beeld krijgt. Een echte aanrader dus wanneer jouw onderwerp zich ver van je af bevindt!
2. Beeldstabilisatie
Een tweede belangrijke functie op je camera voor het fotograferen van sport is de beeldstabilisator. Bij sportfotografie kan het al snel voorkomen dat je foto last heeft van bewegingsonscherpte. Ontzettend zonde natuurlijk! De beeldstabilisator die is ingebouwd in de lens van je camera zorgt ervoor dat het beeld gestabiliseerd wordt. Dat betekent minder kans op bewegingsonscherpte. Als je dus een lens wilt uitzoeken voor het fotograferen van sport controleer dan of deze over een beeldstabilisator beschikt!
Lees ook: Jaloersmakende festival foto’s maken doe je zó!
3. Autofocus
Deze functie helpt je met het scherpstellen van jouw foto op een bewegend object. De meeste moderne camera’s beschikken over een autofocus. Gebruik deze dus ook! De autofocus geeft je de mogelijkheid om scherp te stellen op het onderwerp van de foto. Naast het scherpstellen maakt de autofocus het ook mogelijk om een bewegend onderwerp te volgen zonder scherpte te verliezen. Zo hoef jij alleen het juiste moment te kiezen om de foto af te drukken.
4. Burst
Een van de dingen die je wilt controleren op je camera is of deze over een burst functie beschikt. De burst functie kun je tijdens het fotograferen gebruiken om meerdere foto’s direct achter elkaar te maken. Het voordeel hiervan is dat jij maar een keer op het knopje hoeft te drukken om meerdere foto’s te maken. Zo kun je thuis achteraf bepalen welke foto het beste is geworden!