Portretfotografie geeft jou als fotograaf een unieke mogelijkheid om een moment van iemands leven vast te leggen. Dat moment zal nooit meer hetzelfde zijn. Heel bijzonder dus! Des te belangrijker is het dat jij als fotograaf probeert de allermooiste foto te maken. Daarom hebben wij een aantal tips voor je op een rijtje gezet waarmee ook jij prachtige portretfoto’s kunt maken.
Tip 1: gebruik een groot diafragma voor portretfotografie
De eerste tip die we jullie willen meegeven is het gebruik van een klein diafragma. Het diafragma zorgt voor de scherptediepte van jouw foto’s. Hierbij staat een groot diafragma getal voor een grote scherptediepte en een kleine diafragmagetal voor een klein scherptediepte. Wanneer je portretfoto’s wilt gaan maken zorgt een kleine scherptediepte ervoor dat jouw onderwerp, en dus de persoon, scherp wordt en er minder wordt gefocust op de achtergrond. Dit geeft jouw foto’s direct een professionelere uitstraling.Werk je een camera van Canon? Het diafragma kun je dan zelf instellen op AV (Aperture Value). Op een Nikon camera gebruik je de A-modus. Echter kun je het diafragma ook instellen in de M-modus (Manuel). Dit is op elk apparaat hetzelfde. Lukt het jou niet om het niet handmatig instellen? Zorg dan dat je een grote afstand tussen je onderwerp en de achtergrond creëer. Zo krijg je hetzelfde effect!
Tip 2: sluitertijd
Wil je een portret maken met beweging erin, dan is de sluitertijd een belangrijk aspect. Hoe groter de sluitertijd, des te vaster je beeld wordt als iemand beweegt. Let wel op dat hier veel licht voor nodig is. Het klepje gaat maar kort open, waardoor er dus minder licht in de camera valt. De stand waarbij je sluitertijd kan instellen is Manuel (m) en TV of S.
Lees meer: Tips voor straatfotografie
Tip 3: stel scherp op de ogen
Het allerbelangrijkste in jouw portretfoto zijn de ogen van jouw model. De ogen zijn namelijk het focuspunt voor de kijker. Zorg er dus voor dat de foto is scherpgesteld op de ogen van het model. Wanneer je bijvoorbeeld per ongeluk scherpstelt op de neus in plaats van de ogen, zie je dit direct. Kijkt iemand schuin weg van de camera en zijn dus niet beide ogen op dezelfde afstand van de camera? Kies dan voor het oog dat zich het dichtst bij de camera bevindt. Last van rode ogen op de foto? Lees hier tips over hoe je deze achteraf nog kunt bewerken.
De stand die je kan gebruiken om goed op de ogen te focussen is de autofocus-modus (One-Shot of Single-Servo). Dit knopje is geschikt om te gebruiken als je model stilstaat. Met deze instelling kan je alleen op vaste punten scherpstellen.
Tip 4: fotografeer op ooghoogte
Wanneer je jouw portretfotografie op ooghoogte maakt voorkom je dat je tegen iemands kin, voorhoofd of kruin aankijkt. Wel zo prettig! Fotografeer je iemand die langer is dan jijzelf? Zoek dan een opstapje of vraag de persoon om met zijn benen wijd te gaan staan zodat je hem/haar beter kunt fotograferen. Fotografeer je kinderen ga dan zelf door de knieën. Vergeet niet dat er altijd uitzonderingen op de regel bestaan. Heb je dus het gevoel dat je moet afwijken van deze regel om de mooiste foto te krijgen, doe dat dan vooral. Als je niet voor de standaard portretfotografie gaat is het ook leuk om eens kikker perfectief of vogelperspectief aan te houden. Zo krijgt je foto een andere dimensie en is die net wat unieker dan de standaard foto’s!
Tip 5: plaats je model niet in het midden
Wil je je foto dynamischer, spannender en interessanter maken? Zorg dan dat je het onderwerp van de foto niet precies in het midden plaatst. Dit wordt in de fotografie ook wel de regel van derden genoemd. Deze regel stelt dat je een foto kunt verdelen in negen gelijkmatige vlakken door twee horizontale lijnen en twee verticale lijnen te plaatsen. Vervolgens zorg je ervoor dat het onderwerp van de foto zich altijd op een van de kruispunten bevindt. Zo krijgt jouw foto een mooie compositie!
Tip 6: kom dichterbij
Vaak zijn we geneigd zoveel mogelijk van een persoon op de foto te zetten. Logisch, maar overbodig! Probeer eens een plaatje van wat dichterbij te schieten. Beweeg om je onderwerp heen, kom dichterbij en ga weer verder weg. Zo krijg je foto’s vanuit verschillende hoeken. Wat je zal opvallen is dat de foto’s die van dichtbij gemaakt zijn vaak erg mooi en intens zijn. Door dichterbij te fotograferen is het ook makkelijker om de emotie van die persoon op beeld te krijgen.
Tip 7: gebruik zacht licht
Het mooiste effect bij portretten bereik je door gebruik te maken van zacht licht. Zacht licht maakt oneffenheden minder zichtbaar en mensen mooier. Dit komt doordat zacht licht minder schaduwen maakt. Zacht licht kun je in de natuur vinden in de ochtend en in de avond, ook wel het ‘golden hour’. Hard licht kun je het beste vermijden, dit zorgt voor teveel schaduwen in jouw foto’s. Maak dus geen portretfoto’s in de volle zon of in het TL-licht. Tip: wil je nou toch gebruik maken van een flitser maar wel het zachte licht behouden? Leg dag een witte plastic zak over de flitser. Hierdoor wordt het lichter zachter.
Lees ook: Zo maak je de mooiste fashion foto’s
Tip 8: benadruk sterke kanten
We hebben allemaal een kant van het gezicht waarmee je beter op foto’s staat. Met portretfotografie is het belangrijk dat jij als fotograaf zorgt dat je de sterke kanten van het model weet te benadrukken. Dit kun je doen door te proberen minder sterke kanten te ‘verbergen’ en de sterke kanten juist te benadrukken! Hou jij van een uitdaging? Probeer dan van de juist “minder” goede kanten een goede kant te maken. Als fotograaf kan je juist laten zien hoe mooi iedereen is. Dit zorgt ook voor een uniek beeld.
Tip 9: zwart-wit
Zwart-wit fotografie kan ook veel doen met je foto vooral in portretfotografie. Het kan een verhaal versterken en het geeft kracht aan de foto. Doordat de foto zwart-wit is overheerst de kleur niet meer maar gaat de aandacht naar het verhaal en de persoon. Daarnaast kan zwart-wit heel mooi contrast in het gezicht weergeven, wat heel mooi is bij oudere mensen.
Tip 10: vertel een verhaal
Tot slot willen we je nog meegeven dat portretfotografie meer kan zijn dan alleen een mooi portret. Probeer een verhaal in jouw foto’s te stoppen. Dit kun je doen door ook de omgeving op de foto te zetten. Zo kun je laten zien waar een foto is gemaakt. Dit kun je vervolgens gebruiken om te laten zien wat iemand aan het doen is en welke passies mensen hebben. Daarnaast kun je ook kiezen voor een close-up foto om de emotie van de persoon beter naar voren te brengen. Probeer het verhaal van de persoon voor de camera duidelijk te laten zien!
Helemaal gelukt? Dan plaats je jouw portretfoto’s natuurlijk in een mooi fotoboek of op een kalender!