Foto's sorteren: 6 handige tips
22 september 2017 
in Blog

Foto's sorteren: 6 handige tips

We maken heel veel foto’s, meer dan ooit tevoren. Dat zorgt ervoor dat we het overzicht wel eens kwijt kunnen raken. De oplossing is simpel: je foto’s sorteren. Op deze manier creëer je namelijk een beetje orde en structuur in al die chaos! Maar waar je precies moet beginnen? Dat hebben wij voor je uitgezocht! Met deze tips wordt het structureren en ordenen van je foto’s namelijk écht een eitje.

Handige Tips

1. Verzamel al je foto’s op één plek

Tegenwoordig maken we foto’s met allerlei verschillende apparaten. Denk aan mobiele telefoons, tablets en camera’s. Het gevolg hiervan is dat jouw foto’s vaak verspreid zijn over verschillende apparaten. Als je jouw foto’s wilt gaan sorteren is het handig deze allemaal te verzamelen op één plek. Zelf gebruiken wij hier onze computer of laptop voor. Zo kun je namelijk al jouw foto’s in één keer sorteren!

2. Maak een selectie

Ga je je foto’s sorteren is het handig om een selectie te maken. Het kaf van het koren scheiden als het ware. Waarom we dit aanraden? Om te voorkomen dat je straks overbelichte, mislukte of dubbele foto’s gaat sorteren. Een selectie maken kun je doen door voor jezelf een aantal eisen aan de foto’s te stellen zoals bijvoorbeeld: goede belichting, geen kopie, goed scherp of een bepaald onderwerp. Zo kun je wanneer je jouw foto’s gaat doorzoeken snel beslissen of een foto in de selectie past of niet!

Wil je jouw foto’s ontdubbelen? Dan bestaan er handige programma’s die je hierbij helpen. Een voorbeeld hiervan is de fast duplicat file finder. Dit programma helpt je om dubbele en/of sterk gelijkende foto’s op te zoeken. Zo kun je dus gemakkelijk een selectie maken van welke foto het beste is!

3. Foto’s sorteren in mappen

Wanneer je jouw foto’s hebt verzameld op jouw computer is het tijd ze te gaan sorteren. Zelf doen wij dit door mappen aan te maken op de computer waar wij de foto’s in kunnen plaatsen. Bij Het Fotoalbum gebruiken wij een structuur in drie lagen: jaren – maanden – datum + omschrijving. Stel je bent in 2015 in Juli op vakantie geweest naar Monaco zou dit er als volgt uitzien:

Map 1: 2015
Map 2: Juli
Map 3: 15-07 Vakantie Monaco

Zo kun je er dus voor zorgen dat jouw foto’s super gestructureerd raken en je ze gemakkelijk kunt terugvinden op jouw computer door bijvoorbeeld de zoekfunctie te gebruiken! Naast de structuur die Het Fotoalbum gebruikt zijn er natuurlijk ontzettend veel manieren om jouw foto’s te structuren: kleur, datum, plaats, vakanties enzovoort. Pas dit dus volledig aan naar jouw persoonlijke voorkeur.

4. Maak submappen aan

Nadat je jouw foto’s in mappen hebt gesorteerd is het handig om in grotere mappen submappen aan te brengen. Bijvoorbeeld vakanties, je kunt deze submappen bijvoorbeeld inrichten aan de hand van bezienswaardigheden of per dag van je vakantie. Zo weet je precies welke foto’s wanneer gemaakt zijn. Dat is ook nog eens superhandig als je een vakantie fotoboek gaat maken!

Een handig programma dat je kunt gebruiken bij het maken van submappen is photomove 2.5. Dit programma achterhaalt de datum waarop jouw foto is gemaakt waardoor je deze gemakkelijk gebaseerd op de datum kunt indelen!

Extra tip: wist je dat je foto’s zelfs kunt sorteren op locatie? Tegenwoordig registreert jouw mobiel en zelfs sommige foto camera’s waar de foto is gemaakt. Met de app GeoSetter kun je makkelijk de locatie van jouw foto’s achterhalen. Zo vergeet je nooit meer waar je jouw foto nou precies gemaakt hebt. Superhandig!

5. Bewaar je foto’s op een veilige plaats

Als je klaar bent met het foto’s sorteren is het belangrijk dat je jouw foto’s op een veilige plaats bewaart. We kennen allemaal namelijk de horror-verhalen van crashende laptops en het kwijtraken van alle digitale foto’s… Hoe je dit voorkomt? Plaats je foto’s op een harde schijf. Zo heb je altijd een kopie van jouw digitale foto’s!

6. Druk je foto’s af

Dit vinden wij zelf de allerleukste tip om jouw foto’s te sorteren: druk je foto’s af. Ben je klaar met het sorteren en wil je jouw foto’s veilig bewaren? Orden ze dan in een mooi fotoboek! Zo heb je al jouw foto’s tastbaar, overzichtelijk en geordend in een boek! Superhandig en ook nog eens leuk om te laten zien aan de visite.

Over de schrijver
Sinds 2015 ben ik eigenaar van Het Fotoalbum en zijn we bezig om de beste prijs/kwaliteit verhouding met de beste service die er is.Daarnaast proberen wij makers van fotoboeken te inspireren met mooie blog verhalen.
Reactie plaatsen