Hoe fotografeer je bergen? Het Fotoalbum geeft tips!
11 december 2018 
in Blog

Hoe fotografeer je bergen? Het Fotoalbum geeft tips!

Vandaag 11 december is het de Internationale dag van de bergen. Deze dag is 10 jaar geleden in het leven geroepen om te laten zien dat bergen onmisbaar zijn. Er leven veel dieren en planten, maar ook een groot deel van de wereldbevolking leeft in de bergen. Meer dan de helft van de wereldbevolking is dan ook afhankelijk van bergen voor water, voedsel en energie. Door klimaatverandering, natuurrampen en vele andere gebeurtenissen worden bergen bedreigd en takelt de natuur langzaam af. Een voorbeeld is de snel smeltende gletsjers die een gevaar zijn voor de zoetwatervoorraden. Toch zijn bergen een prachtig natuurverschijnsel. Maar hoe fotografeer je bergen? Het Fotoalbum geeft tips!

Lees ook: Hoe bescherm je jouw camera tegen de kou? 

1. Ga goed voorbereid op pad

De natuur is onvoorspelbaar. Denk dus van te voren goed na over wat je allemaal mee moet nemen. De juiste kleding en bescherming voor de regen is essentieel. Vergeet je camera niet te beschermen tegen de kou. Neem niet al te veel mee want je moet alles de hele reis met je mee sjouwen.

2. Houd je camera recht

Het is lastig om een statief mee te nemen in de bergen. Ten eerste is het extra sjouw werk, ten tweede komt het nauwelijks voor dat je een gelijke ondergrond hebt om deze neer te zetten. Bespaar jezelf dus de moeite. Focus je op de horizon en probeer je camera zo recht mogelijk te houden. Toch niet helemaal gelukt? Geen zorgen je kunt je foto achteraf altijd nog bewerken.

  

3. Neem de tijd

In de modebranche worden er honderden foto’s gemaakt van modellen en uiteindelijk wordt er maar een handjevol uitgekozen om te gebruiken. Ook in de natuur moet je de tijd nemen voor de perfecte foto. Speel met de omgeving en probeer verschillende invalshoeken. Door veel te experimenteren heb je meer kans op een prachtfoto.

4. Creëer diepte

Het is moeilijk om het beeld wat jij zelf ziet na te bootsen op een foto. In de bergen heb je te maken met veel diepte iets dat lastig te fotograferen is. Door een object mee te nemen op de voorgrond van je foto, creëer je meer diepte in het achterliggende gebergte. Denk hierbij aan een bloem, mos, boom, rots, dieren of mensen.

5. Breng de ruimte in beeld

Bergen zijn een prachtig aanzicht. Maak gebruik van een groothoeklens om het hele landschap in kaart te brengen. Zo creëer je direct ook gelijk meer diepte. Om de ruimtelijke omgeving nog beter te benadrukken kun je gebruik maken van  een panoramafoto van het landschap.

Lees ook: Tips voor straatfotografie 

    

6. Golden Hour

Wil je een foto met een prachtige gloed? Fotografeer dan net voor zonsopkomst of net na zonsondergang. Dit licht geeft veel warmte aan je foto, en zorgt voor een magische aanzicht.  

7. Filters

Water en sneeuw kunnen voor veel reflectie in je foto zorgen. Maak daarom gebruik van een polarisatiefilter. Dit gaat reflecties tegen en maakt kleuren dieper en intenser.

Heb jij dit prachtige natuurverschijnsel perfect op foto weten vast te leggen? Creëer een blijvende herinnering aan jouw avontuur door deze aan de muur te hangen. Het Fotoalbum heeft vele mogelijkheden voor prachtige wanddecoratie!

Over de schrijver
Sinds 2015 ben ik eigenaar van Het Fotoalbum en zijn we bezig om de beste prijs/kwaliteit verhouding met de beste service die er is.Daarnaast proberen wij makers van fotoboeken te inspireren met mooie blog verhalen.
Reactie plaatsen