Blik terug op het afgelopen jaar met een fotojaarboek
10 oktober 2018 
in Blog

Blik terug op het afgelopen jaar met een fotojaarboek

De laatste zonnestraaltjes laten zich af en toe nog zien, maar het koudere weer staat toch echt voor de deur. Pepernoten liggen ondertussen alweer in de winkel en voor je het weet is het kerst. We gaan dit jaar nog een hoop leuke dagen tegemoet en maken nog veel mooie herinneringen. Natuurlijk wil je deze mooie momenten en gemaakte herinneringen wel vastleggen om zo op ieder moment na te kunnen genieten. Hoe kun je dit beter doen dan om zelf een fotojaarboek te maken? Hieronder volgen een aantal tips hoe jij terug kan blikken met een gepersonaliseerd fotojaarboek. Een fotojaarboeken maken is namelijk een leuke bezigheid!

Een fotojaarboek maken ingewikkeld?

Nee dat is het zeker niet! Het maken van een fotojaarboek bij Het Fotoalbum kan iedereen. Creatief of iets minder creatief, het maakt niet uit. Met behulp van verschillende templates is alles mogelijk. Een jaarboek is gewoonweg een verzameling van alle momenten in een jaar. Een geboorte, een weekendje weg of die bijzondere avond aan zee. Met de volgende tips is een fotojaarboek maken al helemaal een eitje!

Begin met het verzamelen van alle foto’s

Misschien wel het leukste klusje bij het maken van een fotojaarboek: de foto’s verzamelen. Dit begint eigenlijk al bij nieuwjaarsdag. Ben jij vorig jaar knallend het nieuwe jaar ingegaan? Dan is dit het begin van jouw fotojaarboek van 2018. Je kunt van hieruit eenvoudig verder een tijdlijn maken. Hoe je je foto’s kunt sorteren lees je in dit artikel.

Zorg dat je altijd een camera bij de hand hebt

Het zal je maar gebeuren dat je iets bijzonder meemaakt en dan nét je camera niet in de buurt hebt. Dit wil je natuurlijk ten alle tijden voorkomen. Foto’s maken kan met je telefoon, maar je kunt het lot ook een beetje helpen. Geef je een feestje? Maak dan een leuk fotohokje bijvoorbeeld! Ga je op vakantie? Neem dan een statief mee waar je je camera om kunt zetten.

Maak een tijdlijn in je fotojaarboek

Maak mappen op je computer met de maand waarin de foto’s gemaakt zijn. Sorteer daarna alle foto’s en plaats ze in de desbetreffende map. Dit lijkt een intens klusje, maar dat valt reuze mee. Al die foto’s plaatsen bij een bepaalde maand brengt mooie herinneringen met zich mee. Om dit een nog leuker klusje te maken kan je dit bijvoorbeeld samen met iemand doen. Fijn genieten van alle herinneringen die gemaakt zijn afgelopen jaar.

Lees ook: Welk fotoboek past het beste bij mijn vakantie?

Zorg voor een compleet jaarboek

Naast alle herinneringen die je afgelopen jaar met de camera hebt vastgelegd, zijn er vast ook nog veel momenten die je niet op je camera hebt staan. Ben je met de trein naar een leuke stad geweest? Of op vakantie naar een ver land? Maak een foto van je tickets, toegangsbewijzen of geschreven krabbeltjes. Inscannen kan natuurlijk ook. Zo geef je je jaarboek een nog persoonlijkere finishing touch.

Iedere maand een ander thema

Ondertussen heb je alles natuurlijk gesorteerd per maand, en is het tijd om de foto’s in een fotoboek samen te voegen. Wat dit fotoboek extra leuk kan maken, is iedere maand een nieuw thema geven. Een thema dat jou terugbrengt naar alle mooie herinneringen. Je kan natuurlijk iedere maand een andere kleur geven, maar je kan ook een sneeuw thema maken bij die ene maand waarin je op wintersportvakantie ging.

Kies het juiste formaat

Maak een keuze voor het formaat dat het beste bij jou past. Wil je het fotoboek altijd bij je dragen, dan is het pocket-formaat een goede optie. Wanneer iemand dan vraagt om foto’s de citytrip naar Londen, dan heb jij die mooi bij de hand! Wil je toch liever iets groter zodat de foto’s extra goed te zien zijn op verjaardagen? Ga dan voor medium, large of zelfs XL. Denk eraan dat hoe groter het formaat is, hoe meer foto’s je kwijt kan.

Maak een inhoudsopgave

De inhoudsopgave geeft direct een goed beeld van waar jouw fotojaarboek overgaat. Zo kun je direct naar dat mooie moment is de zomervakantie gaan, of de bijzondere verjaardag van je oma. Een inhoudsopgave maakt het voor de lezer duidelijk wat het onderwerp van je fotojaarboek is. Zorg ook voor afwisseling in je boek.

Lees meer: Een blijvende herinnering aan een bijzondere dag

Zorg voor afwisseling

Een overzicht van alle favoriete momentjes van afgelopen jaar wil je natuurlijk zo leuk mogelijk presenteren. Voor een speels effect wissel je bijvoorbeeld af in de hoeveelheid foto’s per pagina. Heb je iedere maand een aantal selfie’s gemaakt? Zorg voor een selfie pagina! Denk aan variatie van grote en kleinere foto’s, foto’s met kaartjes en korte teksten.

Fotocollages en achtergronden

Met collages en achtergronden maak je je fotoboek helemaal uniek. Kies van te voren foto’s die goed passen en maak daar een mooie collage van. Achtergronden kun je een kleur geven, maar je kunt ook je eigen foto’s gebruiken hiervoor.

Kies een mooie omslag

De omslag van je fotojaarboek is het eerste dat je ziet. Zorg er dus voor dat dit je mooiste herinnering is en dat de foto er echt uitspringt! Dit kan een foto met familie of vrienden zijn, maar bijvoorbeeld ook een plek waar je je mooiste herinnering hebt gemaakt.

Maak een maand-samenvatting

Wil je nog iets extra’s toevoegen aan je fotojaarboek? Voeg dan een samenvatting van iedere maand toe. Gebruik hiervoor een mooie foto en schrijf er een kort stukje tekst bij die de hele maand samenvat.

En nu is het tijd om aan de slag te gaan! Hou alle tips bij de hand en laat je creatieve brein zijn werk doen. Vergeet vooral niet te genieten van alle mooie herinneringen en het maken van het fotojaarboek. En je kunt natuurlijk direct beginnen met het maken van foto’s en herinneringen maken!

Over de schrijver
Sinds 2015 ben ik eigenaar van Het Fotoalbum en zijn we bezig om de beste prijs/kwaliteit verhouding met de beste service die er is.Daarnaast proberen wij makers van fotoboeken te inspireren met mooie blog verhalen.
Reactie plaatsen